L'acord assolit per Atenes amb els seus socis dóna pas ara a les dificultats internes a Grècia, ja que el govern d'Alexis Tsipras ha d'aconseguir el suport a les files del seu partit Syriza perquè el Parlament aprovi les noves mesures d'ajust en les pròximes 48 hores, com exigeix el pacte.

Tsipras s'enfronta ara a la dificultat de vendre l'acord en el si del seu grup, l'esquerrà Syriza, ja que alguns dels seus membres s'han mostrat obertament en contra d'acceptar mesures que impliquin més austeritat.

La votació de divendres passat, en què el Parlament havia de donar llum verd a l'Executiu per continuar les negociacions sobre la base de la proposta grega, ja va posar de manifest que molts diputats del partit governant no acceptaran fàcilment aquest pla.

El grup parlamentari de Syriza es reunirà avui a primera hora per tractar el pacte i la situació interna que es presenta davant el desacord de 32 diputats en aquesta votació.

Disset d'ells es van manifestar en contra, es van abstenir o no van acudir a la votació, mentre uns altres quinze, que sí que van recolzar el mandat per a la negociació, van deixar clar que ho feien fins i tot sense combregar amb la proposta, el que va deixar molt afeblida la majoria parlamentària .

Entre els diputats díscols hi va haver personalitats tan destacades com la presidenta del Parlament, Zoé Konstandopulu, i el ministre d'Energia i representant de la Plataforma d'Esquerra dins de Syriza, Panayotis Lafazanis, que van optar per l'abstenció.

Tots els escenaris estan oberts ara davant la possibilitat que la posada en marxa de les reformes condueixi a la implosió de Syriza, fins i tot la convocatòria d'eleccions anticipades.

El ministre grec de Treball, Panos Skurletis, ja ha aventurat que hi haurà comicis avançats al llarg d'aquest any i que fins aleshores o bé es crearà un govern d'àmplia coalició o bé es buscaran suports puntuals de l'oposició per poder aplicar les reformes acordades amb l'eurozona.

Skurletis ha reconegut que hi ha un problema amb la majoria governant, per això és més que previsible que es produeixi una remodelació de l'Executiu, el que podria tenir lloc en breu.

L'oposició, en canvi, ha celebrat la consecució de l'acord i tots els partits proeuropeus ho han interpretat com a necessari per garantir la permanència del país a l'eurozona.

El president interí dels conservadors de Nova Democràcia, Vangelis Meimarakis, ha assegurat que és el moment que el país iniciï un nou camí a Europa.

"Amb l'acord Grècia ha respirat, i amb serietat i responsabilitat buscarà reiniciar els seus passos a Europa", ha estat el comentari.

El representant del centrista To Potami, Stavros Theodorakis, destaca que Grècia ha aconseguit el seu objectiu de mantenir-se a l'eurozona ia la Unió Europea encara que l'acord impliqui "mesures doloroses" i suposi "nous sacrificis".

Per la seva banda, la líder del socialdemòcrata Pasok, Fofi Yenimatá, ha instat l'Executiu a actuar "ràpid", ja que no té "espai per a altres errors". "Hem evitat el Grexit, hi ha un acord que ara avaluarem".