El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reaccionat aquest dimecres des del Congrés a l'acord per a una llista unitària a Catalunya assegurant que segons el seu criteri "cadascú és lliure de fer el que estimi oportú i convenient", però també per advertir que "el govern (espanyol) farà complir les lleis, i el PP "defensarà la Constitució espanyola, la sobirania nacional i el dret de tots els espanyols a decidir el que volen que sigui el seu país". "No vull participar més maniobres de confusió" sobre els moviments polítics que es produeixen a Catalunya, ha dit, però les eleccions del 27-S són únicament "unes eleccions antonòmiques".

Rajoy ha fet aquestes manifestacions als passadissos del Congrés després de comparèixer a la cambra baixa per explicar els continguts del consell europeu dels dies 25 i 26 de juny.

Tal com va fer la seva vicepresidenta el passat divendres des de La Moncloa, el president espanyol ha insistit que aquestes són unes eleccions "per elegir un parlament autonòmic i res més", i per tant "convé no generar confusió".

"És el que diu l'Estatut d'autonomia de Catalunya i per tant el que s'elegeix és un parlament autonòmic", ha sentenciat.

En tot cas, sobre les "afirmacions d'uns i altres, els pactes o no pactes i la llista", Rajoy ha assegurat que "cadascú és lliure de fer el que estimi oportú i convenient" i el PP "es presentarà com el que és: el PP".