Regió 7

CDC i ERC presenten un informe sobre la viabilitat de la independència a Brussel·les

L'economia d'una Catalunya independent creixeria el 3,27 % més que l'autonòmica fins al 2030

16.07.2015 | 00:00

Els eurodiputats Ernest Maragall (ERC Necat), Josep Maria Terricabres (ERC) i Ramon Tremosa (CDC) han presentat un informe que defensa que Catalunya es beneficiaria econòmicament de la independència fins i tot si no fos pactada amb la resta d'Espanya i es declarés unilateralment.
És la principal conclusió que recull l'estudi Escenaris de desenvolupament macroeconòmic per a una Catalunya a l'horitzó 2030, en què han participat experts de centres d'estudi europeus com CEPS o CIDOB i la presentació dels quals ha estat apadrinada avui pels tres eurodiputats catalans en una sala del Parlament Europeu.
Segons l'informe, l'economia d'una Catalunya independent creixeria de mitjana el 3,27 % més que l'autonòmica del 2015 al 2030.
En aquest període, a més, l'atur baixaria tres punts i pujarien els salaris, sempre segons l'estudi, en què es reconeixen dificultats, durant els primers anys per la "incertesa" dels mercats, "especialment si (la independència) no és pactada, sinó fruit d'una declaració unilateral".
El document admet que "la UE i els seus estats membres no han experimentat moviments de secessió en les seves fronteres", alhora que recorda que l'any passat es van veure mobilitzacions a Escòcia i Catalunya a favor d'aquesta opció.
L'informe estudia les conseqüències de les diferents perspectives de Catalunya dins d'Europa, que es quedi a la UE, un eventual procés d'adhesió o la possibilitat d'arribar a un acord de cooperació amb la UE, com tenen països tercers.
També contempla la possibilitat que es pogués arribar a un acord bilateral de pertinença a l'àrea econòmica europea, com Noruega.
El 2014, després del referèndum celebrat a Escòcia en què els votants van rebutjar l'opció independentista, la Comissió Europea va reiterar que la independència de qualsevol regió d'un Estat membre obligaria el nou país a sol·licitar l'ingrés en la Unió Europea si volgués continuar dins del bloc.
Terricabres ha dit en conferència de premsa que una negociació pactada "sembla més difícil que una unilateral, perquè una de les parts, l'Estat espanyol, no vol negociar-la".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Iceta no veu risc de ruptura amb el PSOE i insisteix que defensarà el «no»

"Avui no col·lidirem amb el PSOE, venim a expressar els nostres arguments", diu a l'entrada del...

La militància convergent avala el nom del PDECat amb el 86 % dels vots

La militància convergent avala el nom del PDECat amb el 86 % dels vots

En la consulta als associats, només hi participa una mica més del 30 % dels censats registrats

Els associats del PDECat ratifiquen el nou nom del partit amb el 85,7% dels vots

Els associats del PDECat ratifiquen el nou nom del partit amb el 85,7% dels vots

La direcció es mostra "satisfeta" pels suports obtinguts malgrat les dificultats de l'Estat

Enllaços recomanats: Premis cinema