Els eurodiputats Ernest Maragall (ERC Necat), Josep Maria Terricabres (ERC) i Ramon Tremosa (CDC) han presentat un informe que defensa que Catalunya es beneficiaria econòmicament de la independència fins i tot si no fos pactada amb la resta d'Espanya i es declarés unilateralment.

És la principal conclusió que recull l'estudi Escenaris de desenvolupament macroeconòmic per a una Catalunya a l'horitzó 2030, en què han participat experts de centres d'estudi europeus com CEPS o CIDOB i la presentació dels quals ha estat apadrinada avui pels tres eurodiputats catalans en una sala del Parlament Europeu.

Segons l'informe, l'economia d'una Catalunya independent creixeria de mitjana el 3,27 % més que l'autonòmica del 2015 al 2030.

En aquest període, a més, l'atur baixaria tres punts i pujarien els salaris, sempre segons l'estudi, en què es reconeixen dificultats, durant els primers anys per la "incertesa" dels mercats, "especialment si (la independència) no és pactada, sinó fruit d'una declaració unilateral".

El document admet que "la UE i els seus estats membres no han experimentat moviments de secessió en les seves fronteres", alhora que recorda que l'any passat es van veure mobilitzacions a Escòcia i Catalunya a favor d'aquesta opció.

L'informe estudia les conseqüències de les diferents perspectives de Catalunya dins d'Europa, que es quedi a la UE, un eventual procés d'adhesió o la possibilitat d'arribar a un acord de cooperació amb la UE, com tenen països tercers.

També contempla la possibilitat que es pogués arribar a un acord bilateral de pertinença a l'àrea econòmica europea, com Noruega.

El 2014, després del referèndum celebrat a Escòcia en què els votants van rebutjar l'opció independentista, la Comissió Europea va reiterar que la independència de qualsevol regió d'un Estat membre obligaria el nou país a sol·licitar l'ingrés en la Unió Europea si volgués continuar dins del bloc.

Terricabres ha dit en conferència de premsa que una negociació pactada "sembla més difícil que una unilateral, perquè una de les parts, l'Estat espanyol, no vol negociar-la".