Els quatre joves detinguts dilluns en diferents punts de França com a presumptes terroristes preparaven la decapitació d'un militar d'alta graduació de la caserna de Portvendres, al sud de Perpinyà i ben a prop de la frontera amb l'Estat Espanyol, segons la informació que va revelar ahir France Info. L'emissora de ràdio, que partia de fonts de la recerca, va explicar que els quatre suposats gihadistes pretenien gravar l'assassinat de l'oficial amb una càmera de tipus GoPro i després difondre el vídeo a través d'Internet.

La intenció era fer-ho coincidir amb el primer aniversari de l'atemptat contra Charlie Hebdo a París, és a dir, el 7 de gener del 2016, segons les confessions d'alguns d'ells després de ser detinguts. Aquests plans van ser avortats dilluns, quan les forces de l'ordre van decidir arrestar-los davant el temor que avancessin el seu projecte al dia de la festa nacional francès, el 14 de juliol.

Un dels quatre, un menor de 16 anys, va ser alliberat ahir a la nit després que els altres tres l'exculpessin davant els agents dels serveis secrets (DGSI) que els estaven interrogant. Aquests oficials havien seguit des de feia mesos un altre dels joves, de 17 anys, pel seu activisme en fòrums gihadistes a Internet i pels seus contactes amb més presumptes terroristes, que ara han estat empresonats. Per això va ser interrogat l'octubre de l'any passat pels serveis secrets. La seva mare, a més, el desembre va avisar les autoritats que havia detectat que el seu fill tenia plans per anar-se'n a Síria a integrar-se en grups gihadistes. Les escoltes telefòniques que es van fer van permetre establir que amb més joves -el més gran de 23 anys- tenien previst cometre un atemptat.

El ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve, va donar ahir els primers detalls d'aquest projecte, després que el president, François Hollande, hagués indicat poc abans que s'havia aconseguit aturar l'atemptat. Cazeneuve va explicar que un dels arrestats havia estat un militar de la Marina francesa. Segons France Info, va ser declarat no apte per continuar a l'Exèrcit el desembre i ara s'investiga si tenia alguna relació amb la caserna de Portvendres. La secció antiterrorista de la Fiscalia de París va obrir una recerca preliminar sobre aquesta xarxa el 23 de juny i els tres nois que segueixen arrestats poden ser interrogats durant 96 hores abans de la seva presentació davant un jutge amb vista a la seva imputació.