El president del govern, Mariano Rajoy, va assegurar ahir amb rotunditat que "no hi haurà independència de Catalunya" i va comparar la "irresponsabilitat" del President català, Artur Mas, amb la que ha provocat la situació que viu Grècia.

"L'Estat està absolutament preparat per fer complir la llei quan algú la violi", va afirmar Rajoy en la roda de premsa que va oferir al palau de la Moncloa al costat de la primera ministra de Polònia, Ewa Kopacz.

El president del govern es va expressar així sobre la llista de CDC, ERC i entitats sobiranistes, que lidera l'exdirigent d'ICV Raül Romeva i que busca independitzar Catalunya en un termini de sis mesos a partir de les eleccions del 27-S.

"La irresponsabilitat amb què s'actua acaba generant problemes i dificultats com a Grècia", va avisar Rajoy.

Va subratllar que les eleccions catalanes del 27 de setembre seran "unes eleccions autonòmiques" en les quals només s'elegeixen diputats i un parlament autonòmic.

"Ni s'elegeix, ni es decideix una altra cosa", va advertir Rajoy, abans d'assegurar que el Govern garanteix al conjunt dels espanyols que "vetllarà pel compliment de la llei". "La llei es complirà a Catalunya i a qualsevol lloc d'Espanya", va afegir.

Es va referir a més a les "lliçons" que alguns haurien d'aprendre de la crisi a Grècia: "quan es prometen o s'ofereixen algunes coses que després en la pràctica queden en no res".

"Els governants han d'actuar amb responsabilitat, prudència, seny i sabent què poden fer i què no", va remarcar Rajoy abans de postil·lar: "no hi haurà independència de Catalunya, ni tampoc Catalunya se n'anirà d'Europa, que és el que s'està proposant als ciutadans" d'aquesta comunitat.

Va assenyalar que el PP i el Govern i "la gran majoria dels espanyols" garantiran que a Catalunya "es complirà la llei i que ningú no obligarà aquests ciutadans a elegir entre la seva condició de català, espanyol i europeu, perquè les tres l'enriqueixen".

"Espanya és una de les grans democràcies del món i en les democràcies existeix la llei i l'Estat de dret, no els càpiga el més mínim dubte", va destacar Rajoy.

El cap de govern va afegir: "la irresponsabilitat amb què s'actua acaba generant problemes i dificultats com a Grècia, on es va convocar un referèndum, i hi va haver després marxa enrere i es va generar una enorme frustració".

Entesa dels altres

D'altra banda, la presidenta del Partit Popular a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va demanar ahir als líders del PSC, Ciutadans i Unió que pensin en la pluralitat de Catalunya i es va mostrar disposada a convocar-los per intentar formar un govern de concòrdia davant del desafiament independentista.