La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va ironitzar ahir, divendres, sobre la llista unitària que encapçala Raül Romeva i en què el President de la Generalitat, Artur Mas, i el d'ERC, Oriol Junqueras, ocupen els llocs 4 i 5, respectivament. Segons Sáenz de Santamaría, és una llista de "polítics, no polítics i migpensionistes".

No va voler apuntar la possibilitat que l'Estat impugni la llista perquè "la manera com es presenten els partits correspon als partits" i "al govern (espanyol) no li pertoca aquesta tasca", però va advertir que el seu executiu portarà al Tribunal Constitucional qualsevol actuació que consideri que vulnera la Constitució.

La vicepresidenta va fer aquestes manifestacions en roda de premsa després del consell de ministres i l'endemà que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, assegurés que amb o sense llista unitària o eleccions "no hi haurà independència a Catalunya".

Segons Sáenz de Santamaría van ser unes manifestacions "taxatives" i el seu executiu continuarà actuant com ho ha fet fins ara: "quan hi ha hagut una actuació contra la Constitució i les lleis ho hem portat al TC", va sentenciar.

En aquest marc, i responent a les declaracions d'ahir, divendres, del conseller de la Presidència, Francesc Homs, va recordar que l'executiu espanyol ha aconseguit que el tribunal actués en favor dels seus interessos.

Ho va fer, va destacar, contra la declaració de sobirania del Parlament i les mesures per celebrar el referèndum del 9-N, i va deixar clar que "no hi ha més sobirà que el poble espanyol". També va recordar a Homs que totes les estructures d'Estat "ja estan al Tribunal Constitucional" que n'ha suspès "les més importants". "Ningú està per sobre de la Constitució i les lleis", va sentenciar.

Pel que fa a la possibilitat que el govern espanyol impugni la llista unitària, Sáenz de Santamaría va deixar clar que no està ara per ara als seus plans.

"La decisió de com es presenten els partits correspon als partits, i des del govern no em correspon fer aquesta tasca, tot i que crec que algun dirigent autonòmic del partit que sustenta el govern -en referència a Alícia Sánchez-Camacho- ha estat bastant clar en aquest punt".