El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha alertat d'un increment del número d'ofegaments en platges i piscines, fins a quatre vegades més que l'any passat, que hi ha hagut a Catalunya des de principi de juny, sobretot en el cas de nens menors de cinc anys i persones més grans de 80 anys.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha expressat la seva preocupació davant d'aquesta situació, que "ha obligat a extremar les precaucions", i ha demanat a la societat que llegeixi i revisi les normes de comportament i prevenció abans d'anar a piscines, platges, embassaments i rius.

El director del SEM, Francesc Bonet, ha afegit que les precaucions s'han de prendre sobretot amb nens menors de cinc anys en piscines, que han protagonitzat 20 ofecs (16 més que l'any passat), i amb gent més gran de 80 anys en zones costaneres, ja que la xifra ha pujat de 18 a 53 casos respecte al 2014. "En el cas de les platges, la majoria d'ofegats són adults que tenen algun tipus de malaltia que se'ls manifesta a l'aigua. Una cosa com una simple lipotímia en medi aquàtic pot comportar que algú s'ofegui", ha explicat Bonet.

Boi Ruiz ha explicat que els accidents en piscines es deuen generalment a que els pares deixen de prestar atenció als menors, sobretot en piscines privades en les quals no hi ha servei de vigilància (en què s'han produït el 70 per cent dels ofegaments), per la qual cosa insisteix que "no es perdi de vista als nens en cap moment i se'ls ensenyi a nedar". El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha atribuït l'increment d'incidents a l'onada de calor en generar que més persones vagin a platges i piscines durant més temps, la qual cosa "augmenta les possibilitats de despistar-se".