El conseller de Justícia, Germà Gordó, considera que en matèria d'administració de justícia no caldrien "gaires modificacions" per tenir estructures d'estat pròpies, en cas d'una possible independència de Catalunya. Segons ell, amb un Consell Català de Justícia, que ja preveu l'Estatut, i que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es converteixi en l'última instància judicial del país n'hi hauria prou per tenir l'arquitectura bàsica d'una administració de justícia pròpia. "No seria l'àmbit més dificultós", va admetre. D'altra banda, va anunciar que la Nova Oficina Judicial estarà implantada a tots els jutjats a partir de l'any 2020, i va admetre que les relacions amb el ministre són bones però millorables.

En una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies, Gordó considera que si es fessin realitat dues de les tradicionals reivindicacions catalanes en matèria de justícia n'hi hauria prou per bastir una "arquitectura bàsica" de l'administració de justícia catalana. Així, caldria crear un Consell de Justícia, previst a l'Estatut però que el govern espanyol no ha volgut desenvolupar. Aquest organisme seria l'òrgan de govern dels jutges que exerceixen a territori català, equivalent en part al Consell General del Poder Judicial espanyol. Igualment, caldria convertir el TSJC en la veritable última instància judicial del país, cosa que ara només passa parcialment en l'àmbit civil.

D'altra banda, en la mateixa entrevista, Gordó va anunciar que l'anomenada Nova Oficina Judicial (NOJ) s'acabarà d'implantar a tots els jutjats de Catalunya a partir de l'any 2020. Aquest nou model de jutjat unifica i centralitza en un sol espai i per part dels mateixos funcionaris alguns serveis de tramitació que fins ara fan els funcionaris de cadascun dels jutjats. Això, teòricament, fa que la tramitació dels casos sigui més àgil i permet als jutges i secretaris judicials dedicar-se gairebé exclusivament a la seva funció jurisdiccional.

La NOJ es va començar a implantar durant la primera dècada d'aquest segle XXI i s'han fet diverses proves pilot. Actualment, a Catalunya, funciona als jutjats d'Olot, La Seu d'Urgell, El Vendrell i Cornellà de Llobregat, a més de l'Audiència de Girona. Properament s'implantarà als jutjats de Balaguer, aprofitant el nou edifici judicial, Amposta i El Prat de Llobregat.

Fins la passada legislatura hi havia un sol equip d'implantació de la nova oficina, que es traslladava durant setmanes o mesos als jutjats afectats per tal de fer la transició d'un tipus d'organització a un altre. En l'actual legislatura hi ha tres equips d'implantació, cosa que permetrà ser més àgil en l'aplicació del nou model a més jutjats.