Procés Constituent va decidir ajornar fins la setmana vinent l'acord per presentar-se amb ICV, EUiA i Podem a les eleccions del 27-S sota la marca Catalunya, sí que es pot. La confluència d'esquerres es presenta avui a la fàbrica Fabra i Coats de Barcelona sense que la formació liderada per Arcadi Oliveres i Teresa Forcades hagi donat el seu vistiplau definitiu. Procés Constituent va celebrar ahir les assemblees, comissions i sectorials del partit, que van acordar de seguir treballant amb els grups confluents durant la propera setmana "amb l'objectiu de millorar les propostes actuals per garantir una confluència des de baix, de marcat caràcter ciutadà i rupturista".

De fet, Procés Constituent va convocar una assemblea general extraordinària pel pròxim dissabte 25 de juliol, en la que tots els membres del Procés Constituent validaran els acords sorgits durant la setmana.

Junqueras i el protagonisme

Oriol Junqueras, que va aparèixer a l'acte polític de l'Acampada Jove entre crits de "president", va remarcar el "protagonisme" d'ERC en el camí cap a la independència. Al llarg del temps, va exposar, "hem anat adoptant formes diverses" per "ser fidels" a determinats ideals: la llibertat, la justícia i la fraternitat. Per assolir-los, va dir, "hi posem tot el nostre compromís" i "no renunciem en assumir tot el protagonisme que els correspongui". El president d'ERC va recordar també la seva etapa al Parlament europeu, amb Raül Romeva entre altres, com un assaig del que ara cal posar en pràctica a Catalunya, i va demanar als joves que liderin el procés per "portar-nos a la victòria".

El president d'ERC va començar la seva intervenció a l'acte polític de l'Acampada Jove comparant el festival de les JERC amb el procés independentista, dient que tots dos són resultats "d'anys d'esforç, constància, dedicació, esperances i il·lusions". També va indicat, en aquest punt, que "mai havíem estat tan a prop de l'èxit definitiu del nostre país".

Junqueras també va recordar la seva època a la UAB, on va coincidir amb Raül Romeva, Toni Comín o Muriel Casals, i va rememorar també el seu temps com a diputat europeu. "Aleshores ja dèiem que allò que assajàvem a Europa", va evocar, "d'una forma o altra ho havíem de posar en pràctica a Catalunya per aconseguir un gran èxit, la independència del nostre país".

En clau més històrica, el líder d'ERC va assenyalar que tal dia com avui, fa 93 anys, Francesc Macià va fundar el partit Estat català, un dels antecedents de les JERC. I va exposar que "al llarg del temps hem anat adoptant formes diverses, ens hem expressat amb accents una mica diversos", però "ho hem fet per ser fidels i lleials als alts ideals que sempre hem volgut servir, que sempre hem servit i que sempre servirem fins a la victòria: llibertat, justícia i fraternitat". Per assolir-ho tot plegat, va manifestar, "nosaltres en volem ser protagonistes", perquè "hi posem tot el nostre compromís".