El Consell de Seguretat de l'ONU té previst ratificar durant la jornada d'avui l'acord nuclear assolit entre l'Iran i el Grup 5+1 (Estats Units, Rússia, Xina, Regne Unit, França i Alemanya) i autoritzar l'aixecament de bona part de les sancions contra Teheran una vegada que hagi complert amb algunes de les mesures incloses en el pacte.

Així doncs, el màxim òrgan de decisió de les Nacions Unides votarà el matí una resolució preparada pels Estats Units en nom del El text hauria de ser adoptat sense problemes, tenint en compte l'alt grau de consens en la comunitat internacional i, especialment, el suport dels cinc membres permanents, que tenen poder de veto al Consell.

El tractat negociat entre l'Iran i les grans potències mundials per a solucionar l'assumpte nuclear entrarà en vigor 90 dies després de la ratificació al Consell de Seguretat. El document estableix, entre altres coses, que set resolucions de les Nacions Unides sobre l'Iran deixaran de ser efectives tan aviat com l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) verifiqui que Teheran ha complert amb certes mesures incloses en el pacte.

Crítiques de Netanyahu

Per la seva banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va censurar ahir la resposta donada pel líder suprem iranià, Ali Khamenei, de no canviar ni una mica la seva política exterior, particularment pel que fa als Estats Units, després de l'acord assolit entre el Grup 5+1 i l'Iran. "Si algú pensava que les exagerades concessions a l'Iran li farien canviar la seva política, aquest cap de setmana han rebut la desafiant resposta del governant de l'Iran, Khamenei, en el seu discurs agressiu i provocador", va comentar Netanyahu.