El President de la Generalitat, Artur Mas, va demanar ahir, de cara al 27-S, el vot de tots els independentistes que es van expressar el passat 9-N, i va avisar els indecisos que "no pujar al tren del sí" a la secessió portarà Catalunya a una "via morta" i propiciarà que l'Estat "passi per sobre sense misericòrdia". "Hi ha incerteses, interrogants, els puc entendre, però que s'ho pensin dues vegades perquè no pujar al tren del "sí" ens pot portar a una via morta i això no interessa a ningú", va afirmar Mas en clausurar una Convenció Nacional de CDC en clau d'inici de la precampanya de les eleccions catalanes del 27 de setembre.

Mas va agrair a les entitats sobiranistes, a ERC i a "altres partits sortits del PSC i d'UDC -MES i Demòcrates de Catalunya, respectivament-", que "se l'hagin jugat per aquesta causa comuna" en apostar per una llista conjunta, i va lloar que vulguin assumir la seva "quota de responsabilitat" per mantenir la "flama encesa de la unitat", que és "la que ens pot portar a la victòria".

El President català va retreure a la CUP que s'hagi "despenjat de la unitat" podent estar en el "sí general" que, segons ell, representa aquesta candidatura unitària formada per partits que han sortit de la "comoditat de les sigles".

Mas va assenyalar que el 27-S serà l'oportunitat "única" per "explicar-nos", va dir, després de no haver pogut fer un referèndum sobiranista, i va avisar als que es plantegen votar partits no secessionistes que "els agradi o no a efectes del recompte" estaran "alimentant la banda del "no" a la separació.

Mas es va dirigir específicament als que van votar "sí-no" a la consulta alternativa del 9-N, que van ser unes 200.000 persones, dels quals va dir que en aquell moment no es "van atrevir" a votar independència però podrien fer-ho en les pròximes catalanes. En aquest sentit, el líder de CDC els va dir que el 27-S han de decidir entre el camí de la independència, que suposa un canvi amb algunes "incerteses", o el de mantenir-se en la "certesa" i la "comoditat" de la "dependència d'un Estat" que derivarà, segons va dir, en "la decadència" de Catalunya.

Corejat entre crits d'independència, Mas va assegurar que, després de l'acord entre les forces i les entitats sobiranistes, veu els del Govern central "nerviosos" i amb "cara de pomes agres". En aquest sentit, Mas va dir que "tothom s'ha de sentir corresponsable de les decisions d'aquest país" cap a l'objectiu d'"un Estat independent" que va remarcar que vol seguir estant "en el marc de la Unió Europea".

Mas va afirmar que, quan als Estats Units pensen en el "somni americà", es prenen com a model Dinamarca. Sobre això, va desitjar que un hipotètic futur d'una Catalunya independent es pugui dir: "Si vols viure el somni americà, vine a Catalunya".