La presentació pública de la candidatura que configuren CDC i ERC, amb les aportacions de l'ANC i Òmnium, va revelar ahir el nom de la llista: Junts pel Sí. Va ser l'única novetat explícita d'un acte, molt sobri, sense apassionament, celebrat al terrat del Museu d'Història de Catalunya, en què van participar, junts per primer cop, Raül Romeva, Artur Mas, Oriol Junqueras, Carme Forcadell i Muriel Casals.

Durant el seu parlament, Romeva, el cap de llista de la candidatura, va dir ahir que van "a totes" i que després del 27S "no hi haurà marxa enrere" per iniciar de manera immediata la independència, ni tan sols en el cas que l'Estat bloquegi les institucions i autogovern catalans. Romeva va afirmar que és conscient "dels riscos" que haurà d'afrontar el procés sobiranista però també de "les oportunitats" que suposa per al futur de Catalunya. Segons l'exeurodiputat d'ICV, si el 28 de setembre hi ha una majoria suficient per prosseguir amb el procés, el que farà el nou Parlament és proclamar la voluntat de Catalunya d'iniciar la constitució d'un Estat independent. "Es pot dir més alt, però no més clar", va apuntar Romeva, que a continuació va descriure els passos per fer en el full de ruta pactat: començar a elaborar una constitució catalana mitjançant un procés de participació ciutadana i procedir a la progressiva "desconnexió" de l'ordenament jurídic espanyol. Per a això, va explicar, caldrà aprovar lleis que desenvolupin estructures d'Estat, i especialment la "llei de transitorietat jurídica" per substituir l'ordenament jurídic espanyol pel català. Finalitzats aquests passos, va dir, el procés "culminarà amb una declaració d'independència", si bé va admetre que l'Estat "no ens ho posarà gens fàcil".

Al principi del seu discurs, Romeva va admetre que "això" (en referència a la llista) "és molt estrany, però la situació és estranya. Voldríem fer coses normals, però no tenim un país normal. D'això va la cosa" de veure's "amb aquestes companyies", en al·lusió a Mas.

El president de la Generalitat i de CDC, va subratllar en la seva breu intervenció que els que integren la candidatura "estem preparats" per "fer-ho i fer-ho bé" i que "tindrem un programa i govern comú" per escriure "bones pàgines" per al futur de Catalunya. Mas va remarcar el concepte "preparats" i es dóna el cas que aquest és l'eslògan de l'última campanya institucional de la Generalitat. El president va remarcar que les forces independentistes porten mesos "unint voluntats" i que estan "preparades per fer-ho i fer-ho bé", i "fer-ho bé és posar les urnes quan calgui i ho tornarem a fer el 27S". Mas va insistir que el procés no es farà "de qualsevol manera" sinó que seguirà un full de ruta "preacordada", d'acord amb els treballs "ben fets" realitzats pel Consell Assessor per a la Transició Nacional.

De la seva banda, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va assenyalar que s'ha arribat a "un acord excepcional per a reptes excepcionals", i va remarcar que avançar cap a la independència no és "només un dret sinó una necessitat" per garantir "millors prestacions" als ciutadans.

La presidenta d'Òmnium Cultural i número tres de la llista per Barcelona, Muriel Casals, va demanar "recordar el passat del qual venim, d'èpoques de resistència", en referència a l'època franquista, i que "el somni del catalanisme de transformar Espanya" s'ha demostrat com "impossible". L'expresidenta de l'ANC Carme Forcadell, que anirà de número dos a la llista, va recordar les manifestacions celebrades per la ciutadania catalana els últims anys, i va advertir que Catalunya, "per viure en pau i sense conflictes, necessita disposar del seu propi Estat".

Entre el públic assistent a l'acte de presentació hi havia nombrosos consellers, els principals dirigents de CDC i ERC, a més de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i el secretari d'Universitats de la Generalitat, Toni Castellà, representants de Demòcrates de Catalunya.