La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, va dir ahir que l'executiu català "seguirà saltant els obstacles" que posi l'Estat davant el procés sobiranista, però sempre "des del marc legal", i va rebutjar fixar un percentatge de suports el 27-S per poder iniciar un procés d'independència.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern català, Neus Munté es va referir al compromís exposat dilluns pels promotors de la candidatura Junts pel Sí (CDC, ERC i entitats sobiranistes) de declarar la independència de tota manera encara que hi hagi un bloqueig de les institucions catalanes per part de l'Estat.

"El Govern -va explicar la vicepresidenta i portaveu- valora molt positivament la presentació de l'acord i de la candidatura, per la coincidència de plantejaments que té, i també perquè creiem que la independència és el millor instrument per aconseguir els objectius col·lectius". Dit això, va matisar, l'actual Govern de la Generalitat seguirà centrat en la seva labor i treballarà al marge dels plantejaments de les diverses candidatures que es formin amb vista a les catalanes del 27-S.

Sobre les reaccions que ja s'han produït contra aquest full de ruta, i especialment els procedents del govern central, Munté va indicar que "els obstacles els hem trobat des del primer moment" i "el que fa i seguirà fent" l'executiu català és "saltar-los" i "seguir avançant". Segons Munté, des de l'executiu català "no ens saltem la llei, actuem dins de la legalitat", va insistir.

"També seguim rebent amenaces -va afegir- però el Govern té la ferma convicció que fa el que li toca", va subratllar abans de posar com un exemple concret d'"amenaces" la querella interposada contra el President, Artur Mas i dos conselleres.

Sobre la possibilitat que persones independents molt conegudes, com l'exentrenador del FC Barcelona Josep Guardiola, figurin a la llista de Junts pel Sí i les declaracions sobre això efectuades pel ministre Jorge Fernández Díaz (vegeu pàgina següent), la vicepresidenta va valorar positivament "qualsevol compromís personal d'un ciutadà amb el seu país en uns moments històrics, es diguin com es diguin". "Algunes consideracions estan faltades del més elemental respecte", va lamentar, com l'efectuada, va dir, per la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, segons la qual hi ha llistes integrades per "polítics, no polítics o mig pensionistes".

Per al Govern català, en canvi, "és molt important poder comptar amb els principals actius d'aquest país, persones que fan un pas endavant per comprometre's en un moment tan important".

A la pregunta sobre a partir de quin percentatge de vot a les eleccions del proper 27-S el Govern català considera que es guanyen unes eleccions concebudes en clau plebiscitària, Munté va apuntar que "no fixarem cap tant per cent, cal aconseguir una majoria suficient i incontestable perquè puguin ser llegides en clau plebiscitària també des d'altres països".