El ple del Parlament va reprovar ahir l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol per haver amagat fons a l'estranger i també va concloure que hi ha indicis d'irregularitats en els negocis de la seva família, a més d'advertir sobre la "connivència" entre certs partits i el poder econòmic.

El capítol de reprovacions va incloure també el ministre Jorge Fernández Díaz per ineficàcia, la presidenta del PPC Alícia Sánchez-Camacho per l'afer de la Camarga, i l'exalcalde de Sabadell, els socialista Manuel Bustos.

La cambra va reprovar Jordi Pujol en votar l'informe que recull les conclusions de la comissió d'investigació sobre el frau, l'evasió fiscal i la corrupció.

No és la primera vegada, no obstant això, que el Parlament reprova Jordi Pujol, perquè el 17 setembre del 2014, en el debat de política general, ja va ser reprovat "pels actes delictius reconeguts" pel mateix expresident.

En votar les conclusions, la reprovació de Pujol va ser aprovada per tots els grups menys el de CiU, que no va secundar cap proposta inculpatòria o d'exigència de responsabilitats polítiques a l'expresident.

El Parlament va reclamar, no obstant això, amb els vots de la resta dels grups, que "s'aixequi el secret bancari" sobre els comptes que Jordi Pujol i la seva família "han tingut a l'estranger".

A més del cas Pujol, les conclusions aprovades s'estenen a altres àmbits, i per exemple, el Parlament va reprovar "l'actuació" del departament d'Empresa i Ocupació en el cas ITV en què està imputat Oriol Pujol, exdirigent de CDC.

En analitzar els motius de fons que generen corrupció, el Parlament adverteix sobre la "connivència" i la "confusió" entre el privat i el públic, les empreses i les institucions, que dóna peu a allò que s'ha denominat com "capitalisme d'amiguets".

A diferència del que ha passat a la comissió, CiU i ERC ahir van unir els seus vots per impedir que prosperessin dues conclusions en què es criticava que el President Mas pogués estar al corrent dels negocis del seu pare o també dels d'Oriol Pujol.