El cap de l'executiu, Mariano Rajoy, va advertir ahir que el govern no permetrà que després dels comicis catalans del 27 de setembre es prenguin decisions que suposin un "atac frontal a la llei" i "a les normes de convivència", en al·lusió a una eventual declaració d'independència.

"El govern està preparat per a qualsevol problema que alguns puguin generar en el futur", va advertir Rajoy, en la roda de premsa després de la cimera bilateral amb Algèria, en ser preguntat per la possibilitat que es produeixi aquesta declaració després dels comicis catalans.

Unes eleccions que, va advertir, són "autonòmiques" i, per tant, "no es privarà cap espanyol del seu dret a decidir sobre el que vol ser el seu país".

L'endemà de la presentació de la llista unitària sobiranista a Barcelona, el cap de l'executiu va insistir a dir a tots els catalans que "estiguin tranquils" perquè "no perdran mai la seva condició de catalans, espanyols i europeus", ja que "la sobirania nacional no es trencarà i no hi haurà independència de Catalunya".

Per la seva banda, la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va tornar a advertir ahir el President de la Generalitat, Artur Mas, que està obligat a complir la llei i la Constitució, i va afegir: "compte a col·locar-se per damunt del bé i del mal".

Sáenz de Santamaría considera que en tot aquest procés, Mas ha anat perdent suports "per molt que els disfressi d'una llista unitària" i "per molt que donin altres la cara per ell en lloc de donar-la ell mateix", en al·lusió a la candidatura sobiranista que es va presentar dilluns.

Sánchez parla de fractura

Per la seva banda, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va demanar ahir no caure en la "trampa" del President català, Artur Mas, de situar en un mateix bàndol els contraris a la seva llista electoral i, davant el risc de "fractura social" el 27-S, va donar la mà al nacionalisme català "moderat" per a la governabilitat d'Espanya.

Davant el full de ruta de la candidatura Junts pel sí, formada per CDC, ERC i entitats sobiranistes, Sánchez va advertir a Barcelona del risc de "fractura social" si guanyen el 27-S, però va assegurar que no permetrà "cap desafiament a la legalitat" i va recalcar que el PSOE no enfocarà el problema "des de la confrontació" i la "tensió", sinó des del "diàleg i el consens".