Els periodistes espanyols Àngel Sastre, José Manuel López i Antonio Pampliega fa nou dies que estan desapareguts a Síria, després que el dia 12 de juliol se'ls veiés per última vegada a la ciutat d'Alep. Els tres reporters, que treballen com a freelance, van entrar a Síria des del sud de Turquia el 10 de juliol i, dos dies després, el 12 de juliol, es va perdre el contacte amb ells, va explicar ahir a Efe la presidenta de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), Elsa González. Segons aquesta associació, els periodistes haurien estat segrestats.

Després de conèixer la notícia del segrest, les famílies dels periodistes van reconèixer que des del dia 12 "es treballa en la seva recerca i localització" i que fins a la data no hi ha cap confirmació sobre el seu parador i per tant demanen "paciència però, sobretot, respecte i la màxima discreció, tan necessària en moments com aquests". El ministeri d'Afers Estrangers està "al corrent de la situació", segons fonts del departament que dirigeix José Manuel García-Margallo, que es van limitar a afegir que hi estan "treballant".

Es tracta de tres periodistes amb una llarga trajectòria en cobertura d'informacions en zones de conflicte. Antonio Pampliega és madrileny i ha treballat en zones de conflicte des del 2008: a l'Iraq, Líban, Pakistan, Egipte, l'Afganistan, Haití, Hondures, Síria, Somàlia i Sudan del Sud. Els seus treballs han estat publicats en els mitjans CNN, BBC, El País, Público, Efe o Neupic, on col·labora des del 2013.

Un altre dels desapareguts, el fotoperiodista lleonès José Manuel López, de 44 anys, acumula una llarga trajectòria com a corresponsal de guerra, amb uns treballs marcats per la denúncia de les injustícies i pels quals ha rebut moltíssims premis. Fa tot just tres setmanes va rebre el premi Marco Luchetta de fotografia, un guardó que se suma a altres rebuts anteriorment. Després d'onze anys treballant en un mitjà de premsa i amb l'arribada de la crisi, López es va dedicar de ple a fer reportatges humans i seguir els conflictes internacionals més candents com a fotoperiodista freelance a temps complet. Una passió per la imatge que l'ha portat a l'Afganistan, l'Iraq, el Congo, el Líban, Palestina, Kosovo, Guatemala i Ucraïna, entre altres destinacions. Els dos últims anys s'ha centrat en la guerra de Síria, el conflicte del Sudan del Sud, Somàlia i l'Iraq com a col·laborador habitual de l'Agència France-Presse (AFP). Ha publicat les seves fotografies en mitjans de comunicació tan rellevants com The New York Times, The Guardian, El Mundo, El País o Der Sipiegel.

El tercer dels desapareguts és el periodista extremeny Àngel Sastre, que, després de sis anys recorrent Amèrica Llatina com a freelance per a televisions, diaris i ràdios espanyoles, aquest era el segon cop que viatjava a Síria per retratar el dolor del conflicte. El 2010 va rebre el premi Larra de l'Associació de la Premsa de Madrid per a periodistes de menys de 30 anys i ha cobert esdeveniments polítics i humans per a mitjans com l'extinta emissora de televisió CNN +, Telecinco, Cuatro, Onda Cero, La Razón i El confidencial. Abans, va exercir com a corresponsal a Londres per a Antena 3 i Onda Cero, i amb el seu treball ha denunciat la violació de drets humans en països com Argentina.