La Comissió Constitucional del Congrés ha aprovat aquest dimecres el projecte de la llei de Seguretat Nacional, amb el suport dels partits d'àmbit estatal PP, PSOE i UPyD, mentre que ERC i Amaiur han apuntat que l'estat pretén frenar el procés català, i CiU i PNB han considerat que la llei posa en dubte l'Estat autonòmic.

El diputat d'ERC Joan Tardà ha assenyalat que la llei "incrementa tot l'aparell legislatiu de què disposarà l'Executiu per avortar el procés democràtic que s'ha obert a Catalunya i que culminarà el 27S mitjançant unes eleccions que poden donar lloc a l'inici d'un procés constituent que ha de desembocar en la proclamació de la república catalana".

Tardà, que ha acusat el Govern d'"anar posant oli a la maquinària repressiva", ha dit que amb aquesta llei "es recorda que hi ha escenaris que poden hipotecar el procés democràtic català mitjançant estats d'alarma, d'excepció i de setge", arribant a parlar fins i tot de la "suspensió de l'autonomia".

El diputat de l'Esquerra Plural Joan Josep Nuet ha mostrat el rebuig del seu grup al projecte acusant el Govern d'utilitzar el "discurs de la por" en relacionar el concepte de seguretat "només amb riscos i amenaces en comptes de prioritzar en vincles socials" i ha assegurat que "en aquest moment la major amenaça per al país es diu PP i especialment si actua sota una majoria absoluta". En nom de CiU, Antoni Picó ha insistit que no comparteixen "la lletra" d'aquesta llei perquè suposa "una nova excusa per buidar de competències a les comunitats autònomes".

La diputada del PP Beatriz Rodríguez Salmones ha defensat la necessitat d'aquesta llei tenint en compte els nous riscos i amenaces que han sorgit, i que han portat a tots els països, també a la UE, a elaborar noves estratègies de defensa. Des del PSOE, el seu diputat Enrique Serrano ha basat el suport al projecte que és "necessari" perquè "no hi ha Estat que no tingui com a primera obligació assegurar la seva seguretat".

La Generalitat impugnarà

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha advertit avui que la Llei de Seguretat Nacional envaeix competències de la Generalitat en matèries com protecció civil, per la qual cosa si no es modifica en el Senat, el Govern interposarà un recurs d'inconstitucionalitat.

Des del Parlament, el conseller d'Interior ha assenyalat que no creu que la nova llei "afecti drets fonamentals" ni que, per tant, pugui servir per frenar el procés sobiranista, ja que el Consell d'Estat ha descartat aquesta interpretació.

"Denunciem, no obstant això -ha precisat-, que pot haver-hi una vulneració competencial en aquesta llei, perquè està pensada per a situacions excepcionals que afectin la protecció civil o les emergències, i aquests són àmbits en els quals la Generalitat i altres comunitats tenen competències".

Segons el conseller d'Interior, a la Generalitat li agradaria que "en els temes referits a protecció civil es respecti l'àmbit competencial existent, i que a més, si es crea algun tipus de taula per decidir mesures d'emergència per adoptar, hi estiguin representades les comunitats autònomes que disposen de competències a fi de dir quins efectius cal activar".

Jané ha apuntat que "encara que no creiem que sigui una llei que afecti els drets fonamentals de les persones, tota preocupació és poca, de manera que si no es corregeixen les invasions competencials, la Generalitat podria impulsar un recurs d'inconstitucionalitat".