Aprovada per unanimitat la ILP per reduir desnonaments i talls de subministraments bàsics

Pretén buscar solucions al sobreendeutament i a l'impagament d'hipoteques, lloguers, llum, aigua o gas

24.07.2015 | 07:44

El Parlament ha aprovat aquest dijous a la tarda per unanimitat la proposició de llei basada en la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de mesures urgents per a fer front a l'emergència habitacional i a la probresa energètica. La llei pretén reduir els desnonaments i els talls de subministraments bàsics com aigua, llum i gas. La ILP, proposada per la PAH i altres entitats socials, s'ha tramitat en menys d'un mes i busca mesures per solucionar el sobreendeutament d'algunes famílies en risc d'exclusió social o a l'impagament d'hipoteques, lloguers, llum, aigua o gas. La llei, que només té nou articles, implica ajuntaments, serveis socials, propietaris immobiliaris i empreses de subministraments.

La llei preveu obrir un procediment extrajudicial abans d'iniciar un procés d'execució hipotecària o desnonament, també que els propietaris d'habitatges donats en pagament han de fer una oferta de lloguer social per un mínim de tres anys. Aquest lloguer no podrà superar el 18% dels ingressos ponderats de la unitat familiar, segons el cas, i s'hi podran acollir les famílies que tinguin uns ingressos màxims de tres vegades l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya. En qualsevol cas, les administracions hauran de garantir el "reallotjament adequat" de les famílies desnonades del seu habitatge habitual.L'administració també podrà obligar els grans propietaris d'immobles buits a cedir-los obligatòriament durant tres anys al fons d'habitatges de lloguer socials. Aquests grans propietaris són els que tinguin més de 1.250 metres quadrats, siguin entitats financeres, les seves filials immobiliàries. Per a la pobresa energètica, s'habilitarà un protocol obligat de comunicació als serveis socials i se signaran convenis amb companyies de subministraments per donar ajudes a fons perdut i "descomptes molt notables".

Les despeses globals d'habitatge i subministraments no podran superar el 30% dels ingressos familiars en cas de persones en risc d'exclusió.La proposició de llei l'han presentat dos portaveus de les entitats promotores, que han destacat la gran lluita veïnal per aturar desnonaments, sobretot a partir del 2010, i que han portat a "desobeir lleis injustes". Així, Maria Campuzano i Carlos Macias han instat a garantir tots els drets bàsics a tothom, independentment dels ingressos. Per la seva banda, els grups polítics s'han felicitat per l'aprovació urgent d'aquesta llei i les aportacions de les entitats, els serveis jurídics del Parlament i els col·legis d'advocats, per mirar que la llei no sigui impugnada davant dels tribunals.El PP ha dit que votat a favor de quasi tota la llei però ha admès que des del govern espanyol potser s'hagués pogut fer "més" per reduir els desnonaments. La resta de partits li han recordat que van rebutjar una ILP semblant al Congrés de Diputats i que van portar al Tribunal Constitucional el decret català contra la pobresa energètica.Un dels més vehements ha estat l'exconseller d'Habitatge, Salvador Milà (ICV-EUiA), que ha destacat que la resistència passiva de la PAH ha "aconseguit canviar consciències i lleis". "Les lleis injustes es combaten al carrer i es canvien a les institucions", ha reblat, i ha recordat al PP que han aprovat la llei "mordassa" per evitar la lluita al carrer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema