El president del govern, Mariano Rajoy, va considerar ahir que la política econòmica que ha permès a Espanya superar la "tempesta perfecta" de la crisi és la que ha de mantenir-se davant les "subhastes o campionats d'ocurrències" d'alguns partits i al desafiament independentista d'Artur Mas.

Rajoy va reivindicar la política reformista en la seva intervenció en l'acte organitzat per la Cambra de Comerç de Sevilla davant uns dos-cents empresaris d'Andalusia i amb presència de la cúpula del PP en aquesta comunitat amb el seu president, Juanma Moreno, al capdavant.

El cap de l'Executiu va fer un repàs de l'evolució econòmica des de l'inici de la legislatura i va defensar les reformes que creu que són les que han permès arribar a la situació actual.

Margallo avisa Mas

Per la seva banda, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va dir ahir al president català, Artur Mas, que "saltar-se les regles del joc condueix a l'arbitrarietat o a la dictadura" i li va demanar "tornar a la racionalitat".

García-Margallo va fer aquestes declaracions durant un col·loqui organitzat a Casa Amèrica pel Foro Red de Casas en col·laboració amb l'Agència Efe en ser preguntat per la possibilitat d'una declaració unilateral de secessió de Catalunya després de les eleccions anunciades per al 27 de setembre.

Va alertar a més dels "riscos" que correria aquesta comunitat autònoma amb una declaració unilateral, ja que no es veuria reconeguda ni per Nacions Unides ni per la Unió Europea.

El ministre va insistir que la independència comportaria per a Catalunya una pèrdua de riquesa d'entre un 30 i un 40% del Producte Interior Brut (PIB) i va afegir que no podria finançar el "gegantí" deute que té.

Va explicar la importància de respectar la legalitat i que en el cas d'Espanya recull la Constitució que estableix en els seus articles 1.2 i 2 que la sobirania pertany a tots els espanyols i que es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola.

Posada replica Tardà

Qui també va voler dir-hi la seva va ser el president del Congrés, Jesús Posada, que va replicar al diputat d'ERC Joan Tardà, que ahir va dir que la independència de Catalunya no l'aturarà "ni Déu ni Rajoy", que el president del Govern, Mariano Rajoy, sí que aturarà aquest desafiament sobiranista sigui quin sigui el resultat el 27 de setembre.

En declaracions als passadissos del Congrés, Tardà va advertir ahir que el procés català "no l'aturarà ni Déu ni Rajoy" si les eleccions autonòmiques de setembre demostren que hi ha una clara majoria de catalans que desitgen la independència.

"Jo crec que sense arribar al segon nom, Rajoy l'aturarà", va fer broma Posada, que va deixar clar que "votin el que votin" els catalans el pròxim 27 de setembre, Rajoy, l'administració i el mateix Congrés impediran aquest procés secessionista: "No hi haurà independència", va garantir.