El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va oferir ahir al PP abordar una reforma profunda de la llei electoral en la pròxima legislatura des del diàleg i el consens, en lloc de plantejar un canvi que respon més a "les pors i la incapacitat" de els populars de pactar amb altres partits.

Sánchez va fer aquesta oferta un dia després que el PP presentés al Congrés crear una subcomissió per instaurar en els comicis municipals un sistema de prima de regidors per al partit més votat i de doble volta en les eleccions per escollir alcalde. Com a resposta, el PSOE va registrar ahir a la cambra baixa una proposició no de llei en què demana abordar la reforma després de les eleccions generals amb "el temps, la reflexió i el consens necessaris".

Després de reunir-se amb uns 80 alcaldes socialistes a Madrid, Sánchez es va mostrar obert a "parlar de tot", incloent la possibilitat d'establir la fórmula de la doble volta, però va puntualitzar que en política, "tan important és el fons, com la forma, com l'oportunitat". "El PP planteja aquesta modificació imposant en un moment en que el seu propòsit és un altre ben diferent, que és fer una llei electoral a l'altura de les seves pors i de la seva impotència per entendre amb altres formacions", va argumentar. Segons Sánchez, "qui guanya les eleccions és qui governa" i per això, va afegir, va ser el PSOE el que va sortir vencedor.

Les propostes

En la seva iniciativa, els socialistes consideren que la reforma electoral ha d'abordar, com a mínim, tres aspectes fonamentals: el desbloqueig de llistes electorals, també en les eleccions locals, la igualtat d'homes i dones en llistes cremallera i la supressió de l'anomenat vot sol·licitat dels emigrants. La proposta del PP se cenyeix a les eleccions locals i defensa una prima de regidors equivalent a la majoria absoluta per al partit que obtingués més del 35 dels vots i, almenys, una diferència de cinc punts a la següent candidatura. Aquesta mateixa prima la aconseguiria la llista que hagi aconseguit almenys el 30 % dels sufragis i una diferència de deu punts amb el segon més votat. Quan no es produeixi cap dels anteriors supòsits, el PP proposa una segona volta entre les llistes que hagi obtingut més del 15 per cent dels vots, quedant expressament prohibides les coalicions o unions de candidatures.