El president dels EUA, Barack Obama, va lloar ahir el dinamisme d'Àfrica, un "continent en moviment" i la "regió que més ràpid creix", amb una classe mitjana i salaris en constant augment.

Obama, que es troba de visita oficial a Kenya, la terra on va néixer el seu pare, va inaugurar a Nairobi la Cimera Global d'Emprenedors, davant la qual va assegurar que el creixement africà beneficiarà a la resta de continents.

Durant el seu discurs, va recordar que els emprenedors "entenen que les bones idees no depenen del cognom o de la procedència", tot i que encara hi ha moltes comunitats i grups de població que es queden fora d'aquest tipus d'oportunitats.

"Els emprenedors creen llocs de treball i proposen una alternativa positiva per a joves que no veuen un futur per a ells", va explicar el president nord-americà, que no obstant això va alertar que "és complicat aconseguir el finançament i els suports necessaris perquè un negoci enlairament".

La Cimera Global d'Emprenedors (GES, en anglès), una iniciativa llançada per Obama el 2009, reuneix a Nairobi a més de 1.000 emprenedors i inversors de 120 països per presentar projectes innovadors, intercanviar idees i buscar noves vies de finançament.

El fet que s'hagi triat a Kenya com a seu de l'edició d'enguany remarca la importància d'Àfrica, i especialment de Kenya, com un dels centres d'innovació empresarial i noves oportunitats de negoci per a emprenedors, sobretot en el que fa a dones i joves. Es tracta de la quarta vegada que Obama viatja a l'Àfrica Subsahariana durant la seva presidència i, a més de Kenya, on s'entrevistarà amb el president kenyà per tractar qüestions comercials i de seguretat, també visitarà Etiòpia per reunir-se amb diversos líders africans i donar un discurs davant la Unió Africana.

Eleccions de Burundi

El president nord-americà va opinar també que les eleccions presidencials de Burundi no han estat "creïbles" i va instar a reprendre el diàleg polític com a "única solució" a la crisi que atravessa aquest país.

Obama es va referir així en una roda de premsa oferta a Nairobi als resultats de les eleccions de Burundi, on el president Pierre Nkurunziza ha estat reelegit aquesta setmana per a un tercer mandat de cinc anys amb el 69% dels vots.