La doble ofensiva del Govern de Turquia contra la guerrilla kurda i el gihadista Estat Islàmic (EI) va disparar ahir les tensions als carrers del país alhora que la frontera siriana es manté, de moment, en calma.

La xifra de detinguts en l'operació en marxa des de divendres, dirigida tant contra les xarxes gihadistes com contra simpatitzants del Partit de Treballadors del Kurdistan (PKK) i cèl·lules marxistes, ja arriba a les 851 persones, segons ha informat l'agència semipública Anadolu.

Encara que no se sap quantes d'elles són sospitoses de vincles amb l'esquerra o la guerrilla kurda i quants serien islamistes radicals, Anadolu ha afirmat que 50 són estrangers, 37 detinguts divendres i 13 avui a la província de Gaziantep. Si bé és raonable suposar que la majoria buscaven unir-se a l'EI, també hi ha simpatitzants estrangers a les files de les milícies kurdes de Síria -considerades una extensió del PKK pel Govern turc- en fins i tot en algunes cèl·lules d'esquerra radical, van observar fonts del Govern.

En una batuda contra la seu del sindicat esquerrà E?itim-Sen a Ankara, la policia va arrestar ahir un metge i nou persones de nacionalitat estrangera, tres d'elles ferides en els combats de la ciutat siriana de Kobani que rebien tractament a la institució, va publicar el diari Hürriyet.

Als 40 detinguts en aquesta batuda, se'n van sumar 46 en una protesta contra aquesta mateixa acció policial, va informar Anadolu.

Al barri de Gazi a Istanbul, tradicional feu de grups marxistes, els activistes van aixecar barricades per impedir l'entrada de la Policia, el que va motivar una càrrega policial amb canons d'aigua a pressió i gas lacrimogen, resposta amb pedrades i còctels Molotov i un policia va morir en un tiroteig.

Al sud-est de Turquia, àmbit d'actuació del PKK, hi va haver tirotejos contra una caserna de Policia i incendis de maquinària d'obres públiques mentre continua una àmplia operació militar al municipi de Lice, on la guerrilla va matar dissabte a la nit amb un cotxe bomba dos gendarmes i va ferir-ne quatre més.

Segons Hürriyet, les Forces Armades turques van tornar a bombardejar ahir al matí posicions del PKK al nord de l'Iraq llançant foc de morters des Semdinli, a la frontera turc-iraquiana, i a la tarda, alguns caces F-16 van efectuar una nova sortida des de la base aèria de Diyarbakir.

La reacció internacional a la nova escalada d'enfrontaments ha estat mixta, amb la Casa Blanca condemnant els renovats atacs del PKK i donin suport a Ankara, però demanant també als dos bàndols que evitin la violència i busquin rebaixar tensions.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va garantir el seu suport al primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, però també va instar a "no desistir del procés de pau amb els kurds, sinó a aferrar-se a ell malgrat totes les dificultats", una postura reflectida també per Federica Mogherini, representant d'Exteriors de la UE, que va subratllar "la importància fonamental de mantenir viu el procés de pau amb el poble kurd".

Turquia va demanar ahir una reunió extraordinària de l'OTAN per avaluar les mesures preses en el marc de l'article 4 del Tractat de l'Atlàntic Nord, que exigeix als aliats consultar sempre que un d'ells consideri amenaçada la seva integritat territorial, independència o seguretat.