Com si s'hagués guanyat una final de la Champions. Quan Prats de Lluçanès va saber que el sí s'acabava imposant, les 200 persones que es van concentrar al punt de votació van aplaudir eufòricament sota el crit de "volem comarca". El Lluçanès va decidir que es vol convertir en la comarca número 43 de Catalunya, però la lectura del resultat no és fàcil. I és que Santa Maria de Merlès, on el no es va imposar, continuarà sent un municipi del Berguedà. Sant Feliu Sasserra, amb un resultat similar, seguirà pertanyent al Bages.

El sí va obtenir, pel que fa al còmput general, una victòria còmoda. El 70,73% de les paperetes apostaven per crear la comarca número 43 de Catalunya. El no es va quedar en el 26,44% dels vots recomptats. Tot i la contundència del sí, caldrà una reflexió molt seriosa sobre com es crea la nova comarca. No serà fàcil. El no va acabar guanyant en alguns municipis petits. A part de Santa Maria de Merlès i Sant Feliu Sasserra, els municipis de Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau i Sant Boi de Lluçanès van ser contraris a la formació del Lluçanès. El recompte va ser frenètic, fins al darrer moment no estava clar que el Lluçanès pogués optar a esdevenir una comarca. I és que un dels requisits era que el sí guanyés en dues terceres parts dels 13 municipis que ahir celebraven el procés participatiu.

La participació va ser alta, del 55,15%. La consulta que va impulsar la comarca del Moianès, que es va celebrar fa quatre mesos, va ser del 47,38%. L'alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire, es va congratular per aquestes xifres. Tot i que el clamor del carrer es va fer escoltar quan es va saber el resultat, els ajuntaments van viure els resultats com una victòria agredolça. El president del Consorci del Lluçanès i alcalde d'Olost, Josep Maria Freixanet, va ser l'encarregat de fer les valoracions un cop els alcaldes es van reunir per fer una valoració conjunta dels resultats. L'escenari que va dibuixar és complex i fins i tot va deixar la porta oberta a celebrar consultes en el futur als municipis on s'ha imposat el no.