L'exlíder del Partit Nacionalista Escocès (SNP), Alex Salmond, artífex del referèndum d'independència que es va celebrar el 18 de setembre passat, veu "inevitable" la celebració d'un altre plebiscit, tot i que indica que "el dubte es troba en els terminis". Així ho va apuntar a través d'una entrevista amb la cadena britànica "BBC", en la qual l'actual portaveu d'Afers Estrangers del SNP a la Cambra dels Comuns del Parlament Britànic va assenyalar que hi ha "tres qüestions que precipitarien un altre referèndum en un període de temps encara per determinar". "Crec que la celebració d'un altre referèndum és inevitable. El dubte, per descomptat, no resideix en la certesa de celebrar-lo, sinó en els terminis. Això està en mans de Nicola Sturgeon", va expressar Salmond.

A la històrica consulta del 18 de setembre passat, els residents a la regió majors de 16 anys van votar finalment a favor de quedar-se al Regne Unit, amb un 55% del suport enfront del 45% partidari de la secessió. No obstant això, Salmond, de 60 anys, va assenyalar en l'entrevista amb la cadena pública britànica que existeixen "tres qüestions que estan propiciant la celebració d'un segon referèndum". "Una és que s'ha incomplert la promesa de donar més autonomia a Escòcia. La segona rau en la qüestió de la Unió Europea, ja que Escòcia podria ser portada fora d'Europa per Anglaterra tot i haver votat com a nació per la permanència", va declarar el polític. "La tercera -va afegir- estaria lligada als pressupostos: en comptes d'aconseguir la devolució màxima estem aconseguit l'austeritat màxima. Tot això és el que està precipitant la celebració d'un segon referèndum a Escòcia", va explicar Salmond.

Després de la derrota al referèndum de l'any passat, el polític va dimitir com a líder del partit independentista i també com a ministre principal del Govern autònom escocès, càrrecs en què Nicola Sturgeon l'ha substituït.

El SNP és la tercera força parlamentària al Regne Unit després de guanyar, en les eleccions generals del 7 de maig, 56 dels 59 escons que Escòcia té a la Cambra dels Comuns. Un d'aquests pertany, precisament, a Salmond, que va aconseguir un seient en els Comuns en guanyar el seu escó per la circumscripció escocesa de Gordon.