Estats Units i Turquia han acordat els detalls per a la creació d'una "zona segura", lliure de combatents de l'Estat Islàmic (EI), a la frontera entre Turquia i el nord-oest sirià, va informar ahir el diari The Washington Post.

Els dos països volen crear amb atacs aeris una zona de més de 100 quilòmetres de frontera turc-siriana i de 65 quilòmetres cap a l'interior de Síria lliure de gihadistes i cedida al control de forces moderades oposades al règim del líder sirià Baixar al-Assad, va informar el diari, que va citar funcionaris turcs i dels EUA. No obstant això, l'estratègia no arriba a satisfer la demanda d'Ankara de crear una zona d'exclusió aèria al llarg de la frontera amb Síria. La "zona segura" s'estendria pel nord de la província d'Alep, entre les localitats d'Azaz i Jarabulus, una regió controlada en la seva major part per l'Estat Islàmic que la disputa a forces kurdes i grups rebels sirians. Turquia pretén que aquesta zona serveixi de refugi segur per a alguns dels prop de dos milions de sirians que han fugit de la guerra civil a través de la frontera amb Turquia. Encara queda per decidir la composició de les forces opositores sirianes que haurien de prendre el control de la zona, un cop s'aconsegueixi desplaçar els gihadistes sunnites de l'EI, segons les fonts consultades pel rotatiu. Fonts nord-americanes van assegurar que, de moment, no s'ha tractat la creació d'una zona d'exclusió aèria, ja que l'objectiu és "establir una zona lliure de l'EI per obtenir més seguretat i estabilitat al llarg de la frontera amb Turquia".

La setmana passada, Turquia va permetre als Estats Units l'ús de la base aèria d'Incirlik per realitzar vols amb caces armats i reforçar la lluita contra posicions de l'EI. Turquia, per la seva banda, ha intensificat els seus atacs aeris contra l'EI, però també contra la guerrilla kurda al nord de Síria, després de l'atemptat suïcida contra una reunió de cooperants d'esquerra a la ciutat fronterera de Suruc, que va causar més de 30 morts i que ha elevat la tensió al país.

El paper de l'OTAN

Per la seva banda, l'OTAN ha convocat per avui una reunió del Consell de l'Atlàntic Nord a petició de Turquia, que ha invocat l'article 4 de defensa col·lectiva per amenaces a la integritat territorial d'un membre.

Els ambaixadors dels països de l'OTAN enviaran avui un "senyal fort de solidaritat" a Turquia després dels atacs terroristes que ha patit en els últims dies en una reunió extraordinària. "No tenim cap indicació que hi hagi d'haver una petició d'ajuda per part de Turquia", va dir la portaveu de l'Aliança Atlàntica, Carmen Romero.

Segons la portaveu, el que es preveu és que els ambaixadors escoltin una presentació per part de Turquia sobre les mesures que està prenent i enviïn un "senyal fort de solidaritat".

S'espera, tot i que encara no està confirmat, que el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, es dirigeixi breument als mitjans de comunicació al final de la trobada.