El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va assegurar aquest dilluns que "ningú del govern" del PP no s'ha plantejat suspendre l'autonomia de Catalunya, tot i que va afegir que l'article 155 de la Constitució "és aquí, vigent".

Segons el seu parer, l'executiu de Mariano Rajoy "no treballa" amb la hipòtesi d'una possible declaració unilateral d'independència de l'executiu català, i creu que aquest extrem és "una quimera amb valor jurídic i polític nul".

Va reiterar també que les lleis s'han de complir i fer complir, i que l'executiu d'Artur Mas hauria de ser "conscient" que la Generalitat és una institució de l'Estat.

El ministre va recordar que la declaració de gener del 2014 del Parlament de Catalunya que aquesta autonomia era un subjecte jurídic i polític ja va ser declarada nul·la pels magistrats del Tribunal Constitucional per unanimitat.

Per això, una declaració unilateral d'independència es contempla com "una quimera" amb nul valor jurídic i polític, va assenyalar.

També va recordar que més d'un 70% dels ciutadans enquestats pel Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat se senten tant catalans com espanyols i "poc més del 20% diu que només es considera català".

En aquest sentit, va recomanar que la candidatura que componen CDC-ERC i altres organitzacions proindependentistes "comencin a pensar en l'endemà" de les eleccions i en els sentiments ofesos d'un percentatge alt de catalans, segons la seva opinió.

"No es pot vulnerar la llei ni ofendre els ciutadans", va considerar el ministre, que es pregunta per què CDC i ERC "s'amaguen" darrere de persones independents a l'hora d'encapçalar la seva candidatura, i es respon a si mateix indicant que potser "no tenen prou ganxo o al·licient" en aquests partits.

"Aquesta originalitat és una fugida cap endavant" i "no té cap possibilitat de prosperar", va considerar, referint-se a la candidatura que impulsa Artur Mas.

També el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va descartar la hipotètica suspensió de l'autonomia de Catalunya en cas de declaració unilateral d'independència, ja que va apuntar que el Tribunal Constitucional (TC) és una eina suficient per neutralitzar aquest tipus d'accions.

"Les coses que podrien motivar la suspensió les podria resoldre el TC", va assegurar en declaracions als mitjans durant la presentació de la candidatura completa dels socialistes catalans amb vista al pròxim 27 de setembre.

Igual que el ministre del PP, el dirigent socialista va remetre com a prova d'això a la declaració de sobirania que el Parlament català va aprovar el 2012, i que el TC va anul·lar després d'un recurs del Govern.

"Es poden resoldre els problemes sense apel·lar al fantasma de la suspensió", va insistir Iceta, que va afegir que fins i tot el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, s'ha pronunciat en aquesta línia.

Convocatòria ordinària

D'altra banda, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha donat per fet que el decret de convocatòria de les eleccions catalanes del 27-S serà "normal" o "ordinari", sense cap canvi respecte a d'altres anteriors, ja que "seran els ciutadans amb els seus vots" els que decidiran si són "plebiscitàries".

Aquestes declaracions vénen a tomb del fet que darrerament s'ha informat que el govern miraria amb lupa el decret de convocatòria per si s'ajustava a la llei.

En unes declaracions a RNE, Oriol Junqueras, que anirà de número 5 a la llista de la candidatura Junts pel Sí prevista per a les eleccions catalanes del 27-S, va considerar que el decret de convocatòria d'aquests comicis serà "normal" i "ordinari", sense cap diferència amb decrets d'anteriors eleccions.

Segons Junqueras, "el que converteix en significatives aquestes eleccions és el vot dels ciutadans", que hauran d'optar entre les forces que desitgen la independència de Catalunya i les que no la volen, i en fer-ho, va dir, conferiran a aquests comicis un caràcter "plebiscitari".