El Parlament espanyol no hauria d'aprovar el projecte de llei que impedeix a les menors de 18 anys avortar sense el consentiment dels seus pares, segons va suggerir ahir el Comitè de Nacions Unides per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW).

Espanya es va sotmetre el 8 de juliol passat a l'escrutini del CEDAW, i ahir aquest organisme va fer públiques les conclusions sobre l'avaluació.

Les membres del comitè van mostrar la seva "preocupació" pel fet que el nou projecte de llei, que estableix que les menors de 18 anys només puguin avortar si tenen el consentiment dels seus pares o tutors, ja hagi estat aprovat pel Congrés dels Diputats, i demana expressament que la nova norma "no s'adopti".

En la mateixa línia, les expertes van recomanar a Espanya que l'educació sexual i de drets reproductius sigui obligatòria com a part del currículum regular, "incloent educació sobre comportament sexual responsable, prevenció d'embarassos primerencs i malalties de transmissió sexual".

D'altra banda, el Comitè "està alarmat per la prevalença de la violència contra la dona, incloent violència sexual, amb un alt percentatge de dones que moren com a resultat de violència de gènere en relacions íntimes".

Davant d'aquesta situació, les expertes critiquen que la llei orgànica 1/2004 no cobreixi la violència de gènere aliena a la parella, i la "limitada disponibilitat" de refugis per a dones.

Així mateix, el Comitè s'alarma davant el nombre de nens que van morir a mans dels seus pares durant les visites, 20 entre el 2008 i el 2014. Davant d'aquesta realitat, el Comitè demana que es revisi la legislació perquè inclogui la violència de gènere exercida per cuidadors o policies, entre d'altres, i que s'estipuli obligatori la formació per a jutges, fiscals i policies sobre l'abast de la violència de gènere.

A més, les expertes demanen a Espanya que faci tot el possible perquè les nenes i les dones denunciïn les agressions que pateixen, i que l'Estat els proporcioni suficient suport i ajuda.

El Comitè comença el seu informe lamentant que les mesures d'austeritat hagin afectat especialment les dones, que han deixat d'obtenir beneficis socials o, directament, han perdut els seus llocs de treball. En aquest sentit lamenta que els immigrants indocumentats hagin perdut el dret de ser atesos en la sanitat pública i demana que es reinstauri aquest dret perquè les dones que resideixen en territori espanyol, sense tenir en compte el seu estatus migratori, puguin comptar amb les cures mèdiques adequades.

Així mateix, les expertes denuncien que la diferència salarial entre homes i dones (17,8%) sigui més gran que la mitjana de la UE i que la representació femenina en posicions de decisió en l'empresa (18,2%) sigui molt baixa. Finalment, el Comitè va demanar a Espanya que "consideri el restabliment del Ministeri d'Igualtat de Gènere" amb recursos personals i financers suficients.