El fiscal Martín Rodríguez Sol, resident d'Igualada, serà el número dos de la candidatura d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) en les eleccions autonòmiques del 27-S, una oferta que el candidat va agrair per permetre-li "la possibilitat de participar en aquest moment històric en la primera línia de la vida d'aquest país".

Al març del 2013, Martín Rodríguez Sol va dimitir com a fiscal en cap de Catalunya després que l'aleshores fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, li obrís un expedient per haver expressat que considerava legítim preguntar als catalans sobre el seu futur polític per mitjà d'una consulta legal.

Després de l'enrenou suscitat per aquestes declaracions, Rodríguez Sol va desmentir en un comunicat "qualsevol suport, directe o indirecte, a un procés secessionista", i va aclarir que "no és possible un referèndum sobre la independència, amb l'actual marc legal, que comparteixo, respecto i acato".

Rodríguez Sol va assenyalar ahir que ha acceptat ser número dos de la llista d'UDC per Barcelona "perquè Unió proposa un model de Catalunya amb Espanya, i perquè és la manera d'estar també amb Europa".

"Quan jo vaig apostar pel diàleg i per una consulta dins de la legalitat, la meva interpretació era molt clara: les lleis no poden ser barrera contra la llibertat, sinó que han de permetre a les persones aconseguir tot allò que poden arribar a somiar, però han d'estar al servei del bé comú", va afegir l'exfiscal en cap de Catalunya.

Martín Rodríguez Sol va reafirmar que "seguim apostant pel diàleg, per la legalitat, i amb una idea de servei al bé comú". Va afirmar que la legalitat també es pot modificar "perquè Catalunya tingui un encaix, que és el que es mereix, el que necessita i el que tots volem".

Per la seva banda, el president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va assegurar que el partit acudeix a aquestes eleccions "amb el nostre nom, les nostres idees, els nostres programes, valors i principis, i també amb els nostres dirigents". Duran va destacar que Rodríguez Sol és "un professional de rigor", i va recordar que "va defensar una consulta legal, la possibilitat que no ens quedéssim d'esquena a la gent, que fa falta escoltar tothom", cosa que el va portar a deixar de ser fiscal en cap del TSJC.

Per la seva banda, el secretari general i cap de llista d'UDC a les autonòmiques, Ramon Espadaler, va destacar que Martínez Sol "enriqueix la candidatura i la nostra proposta per al 27-S", i que, a més a més, "aporta el rigor que volem donar en un moment de complexitat, difícil i, al mateix temps, atractiu".