El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va advertir ahir que la "recentralització de l'Estat" i la "deslleialtat institucional" dels successius governs espanyols amb Catalunya "fan inviable una tercera via" de tipus federal.

Homs va defensar la construcció d'un Estat propi com a alternativa a un Estat autonòmic que va considerar "fallit" en comparèixer davant la Comissió d'Assumptes Institucionals (CAI) del Parlament per explicar l'informe titulat "Crònica d'una ofensiva premeditada. Les conseqüències sobre les persones de Catalunya".

Segons Homs, l'"ofensiva recentralitzadora" contra l'Estat autonòmic, el finançament i les competències de la Generalitat "s'ha fet créixer de forma notòria en els últims deu anys", i va extreure tres conclusions de l'informe.

La primera d'aquestes conclusions és que "qui actua d'una forma unilateral és l'Estat espanyol, i ho fa amb tots els instruments i organismes a favor seu, amb la qual cosa ni es dialoga, ni es negocia, s'imposa".

Com segona conclusió, s'indica a l'informe que "l'aposta que deu anys enrere va fer aquesta cambra" per intentar augmentar i consolidar l'autogovern de Catalunya amb un nou Estatut i un nou model de finançament "està esgotada". Homs va afirmar que s'ha viscut un procés de recentralització amb governs "de tots els colors".

La tercera conclusió de l'informe és que "a partir d'aquí, d'un diagnòstic que hauria de ser compartit per tots, cadascú és lliure d'anar pel camí que consideri oportú", si bé ell considera que l'única sortida "passa per la construcció d'un Estat propi".

El portaveu adjunt d'ERC, Pere Aragonès, va valorar positivament l'informe i va assenyalar que des de Madrid "l'Estat autonòmic s'ha entès des del principi com una anomalia i una molèstia, com un queixal que s'havien de deixar treure en certs moments, però mai han cregut en ell".

El portaveu del grup del PSC, Maurici Lucena, va qualificar l'informe com "infame" i va criticar que "contingui un memorial de greuges per ocultar que la legislatura ha estat un fracàs".

En un sentit semblant, el portaveu adjunt del PPC, Santi Rodríguez, va considerar l'informe del Govern "com un conjunt de mentides", i va advertit que el Govern acabarà la legislatura amb una quarantena de mocions del Parlament incomplertes.

El diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch va apuntar que el seu grup està d'acord que hi ha una ofensiva recentralitzadora del PP "però a l'informe falta un capítol en què s'expliqui com CiU va pactar durant molts anys amb el PP i votava lleis que perjudicaven Catalunya", com la d'estabilitat pressupostària o la reforma laboral.

La diputada de Ciutadans (C's) Carina Mejías va assenyalar que l'informe és ple "de mentides i greuges" i que té com a objectiu "enverinar la convivència".

Finalment, el diputat de CiU Albert Batalla va dir als grups no sobiranistes que "parlen de mentides, però no han refutat ni un només dels casos de deslleialtat i de perjudici contra Catalunya que s'exposen a l'informe".