Mas-Colell veu "absurd" i "irreal" l'objectiu de dèficit

Deu comunitats autònomes demanen més flexibilitat a Montoro

30.07.2015 | 00:00
Andreu Mas-Colell i Cristóbal Montoro, ahir al CPFF

El conseller d'Economia de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, va qualificar ahir d'"absurd" i "irreal" l'objectiu de dèficit fixat pel govern central del 0,3% del PIB per al 2016 i considera necessari que es revisi.
Mas-Colell es va expressar així a l'entrada del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que presideix el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i en què es va parlar sobre els objectius d'estabilitat i sobre el finançament addicional que rebran les autonomies el 2016.
El conseller va assegurar que "no té cap sentit que l'any 2016 l'objectiu de les comunitats sigui una desena part de l'objectiu global" per la qual cosa va avançar la seva posició "en contra" de la proposta de l'objectiu de dèficit del 0,3 per cent per a totes les comunitats. Va explicar que la seva posició en contra no és perquè sigui igual per a totes les autonomies, sinó perquè el Govern català ho considera "absurd i irreal". En qualsevol cas va considerar que l'assumpte més important "no és el de la distribució de l'objectiu de dèficit global donat per a les comunitats autònomes del 0,3%", sinó la "distribució entre l'Administració Central i el global de les comunitats". El conseller va dir que ahir van rebre la notificació d'ingressos i va apuntar que en concepte d'avanços Catalunya rep el 8% més, "que correspon a la desena part del global d'increment d'avenços". A més, va afegir, rebran el que no se'ls va ingressar l'any 2014 "a causa de l'extrema infravaloració dels ingressos que es va rebre", i que "en conjunt són 2.000 milions d'euros addicionals". En aquest sentit, va explicar que com ha dictaminat l'AIReF, en el cas de Catalunya "aquesta xifra d'ingressos no és compatible amb un objectiu de dèficit del 0,3% el 2016" si es mantenen les despeses. Per això, Mas-Colell diu que la Generalitat no està disposada "a tallar ni un euro" de les seves despeses, i precisa que estan "al límit" del que poden gastar "per poder atendre els serveis socials".

Revolta a les comunitats
Totes les comunitats autònomes governades pel PSOE, a més de Catalunya, Canàries i Cantàbria, van reclamar ahir al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, més flexibilitat en els objectius de dèficit per als pròxims anys, perquè consideren "injust" que les regions assumeixin la majoria de l'ajust. Aquest és el missatge que van traslladar la majoria dels responsables d'Hisenda de les comunitats autònomes en arribar al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) en què es debatien els objectius de dèficit per al període 2016-2018. Les comunitats no governades pel PP qüestionen que l'Executiu es concedeixi un marge molt més gran de dèficit (el 2,2% del PIB el 2016) que el que atorga a les comunitats (el 0,3% aquell any), quan la majoria dels serveis públics essencials són competència de les autonomies.
"Plantejar a les comunitats un objectiu de dèficit del 0,3% no és just, és manifestament injust i a més és impossible", va resumir el conseller aragonès, Fernando Gimeno, que serà proposat pels seus companys socialistes per ser vicepresident del CPFF. El conseller valencià, Vicent Soler, ha advertit que és impossible complir el 0,3% perquè les despeses en sanitat, educació i serveis socials "són inflexibles", mentre que el manxec Alfonso Ruiz Molina va insistir en la necessitat de canviar els termes del repartiment.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema