La Fiscalia de Girona investiga el conseller Santi Vila i l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, per un presumpte cas de malversació pública quan el primer era alcalde. Vila ha defensat que la seva actuació es va ajustar al dret.

La investigació parteix d'un escrit de l'Oficina Antifrau arran d'una denúncia de la regidora i portaveu del PP María Àngels Olmedo. Segons la denúncia, l'ajuntament de Figueres va llogar uns locals propietat d'una empresa que mai es van arribar a destinar al servei municipal de Benestar Social, tal com estipulava el contracte.

L'Ajuntament de Figueres admet que ha pagat, en uns cinc anys, 180.000 euros pel lloguer dels locals investigats però que aquest import s'acabarà descomptant del preu de compra de l'edifici.

Segons Antifrau, el consistori va pagar a l'empresa Nova Cadieisa, l'apoderat de la qual és l'empresari Amadeu Miquel, un total de 160.000 euros pel lloguer d'aquests locals entre l'1 d'octubre del 2010 i el 22 de febrer del 2013.

L'informe d'Antifrau assenyala que entre els anys 2009 i 2010 el consistori volia remodelar la seva seu municipal, per la qual cosa va llogar provisionalment el local per acollir funcions administratives, però que amb la crisi el projecte no es va dur a terme i l'ajuntament va decidir destinar l'espai al futur servei de benestar social de la ciutat.

Es dóna el cas, a més, segons aquesta Oficina, que l'ajuntament va realitzar obres d'adequació dels locals valorades en prop d'1,4 milions d'euros.

Antifrau atribueix a la "desídia o la incúria" dels responsables municipals el fet que l'Ajuntament de Figueres i Nova Cadieisa mantinguessin vigent el lloguer durant tant temps, malgrat que els locals, després de la remodelació, mai es van arribar a ocupar.

El local, segons l'informe d'Antifrau, "sembla que no s'ha arribat a ocupar (com a mínim fins a febrer del 2013) com oficines municipals, la qual cosa fa que, el resultat final pugui ser que els diners públics no s'hagin destinat a les finalitats compromeses atenent les obligacions municipals tal com hagués calgut i obligat". Després d'analitzar la documentació aportada per l'Oficina Antifrau, la Fiscalia Provincial de Girona ha decidit incoar diligències d'investigació per si aquestes actuacions poguessin ser constitutives d'un ús irregular de fons públics per part del consistori de Figueres i un tracte de favor cap a l'empresari.

Aquests fets es van produir en el mandat com a alcalde de Santi Vila i de la seva successora, l'actual alcaldessa Marta Felip.

En un acte a Barcelona, Santi Vila ha assegurat avui que la denúncia "forma part del pim pam pum polític" i que "no té res a veure amb els aspectes que han de protegir la justícia".

En aquest sentit, ha afirmat que les accions que es van fer llavors des del consistori de Figueres van ser "ajustades al dret i amb el màxim rigor administratiu".

El conseller s'ha mostrat convençut que la Fiscalia "dedicarà molt pocs minuts a atendre aquesta denúncia", perquè "caurà pel seu propi pes".