El Parlament va tancar ahir la desena legislatura amb un balanç de 47 lleis aprovades, quatre comissions d'investigació i sis d'estudi i la tramitació total d'una ILP, la de mesures urgents contra desnonaments i pobresa energètica.

Durant aquesta legislatura, el Parlament ha fet 58 sessions plenàries, amb gairebé 900 hores de feina, i les comissions han fet 775 reunions, amb quasi 2.300 hores.

Des del restabliment del Parlament l'any 1980, la cambra ha aprovat 659 lleis: 78 la primera legislatura, 82 la segona, 79 la tercera, 44 la quarta, 71 la cinquena, 107 la sisena, 49 la setena, 81 la vuitena, 21 la novena i 47 aquesta darrera.

De les aprovades aquesta legislatura, 25 ho han estat al llarg del 2015. Sis de les lleis s'han aprovat íntegrament per unanimitat, cinc per unanimitat en la majoria de punts i 28 amb un ampli consens de tres o més grups. CiU i ERC n'han aprovat set en solitari, i CiU i PPC, una altra.

D'entre les lleis tirades endavant destaquen la de consultes, la de mesures urgents en matèria d'habitatge i pobresa energètica -fruit d'una ILP- la de lluita contra l'homofòbia; la dels horaris comercials, pendent d'un recurs d'inconstitucionalitat; la de creació de la comarca del Moianès; la de l'Agència Tributària; la de casinos per afavorir Barcelona World; la de transparència; la de l'impost sobre emissions contaminants; i la de modificació del Codi de Consum de Catalunya. En canvi, la llei electoral no ha prosperat malgrat que la ponència va obrir-se al principi de la legislatura i es va allargar fins a l'últim mes.

S'han constituït quatre comissions d'investigació, que han aprovat les seves conclusions: sobre frau fiscal i corrupció política, entitats financeres, sanitat i la fallida de Spanair. D'aquesta manera, la X legislatura s'ha convertit en la segona més prolífica en aquesta mena de comissions. El Parlament ha estat focus d'atenció mediàtica durant les sessions de les creades arran del cas Pujol i el rescat financer, ja que han vist comparèixer destacades personalitats polítiques, gestors públics i responsables d'entitats financeres.

Així mateix, s'han celebrat sis comissions d'estudi: sobre el dret a decidir, el fracking, l'ús de material antiavalots, l'economia col·laborativa i la reforma horària.

Per a l'onzena legislatura es mantenen en tràmit set ILP més, quatre de les quals ja han superat el debat de totalitat.

Per primer cop, aquesta legislatura, el govern d'Espanya ha impugnat davant el Constitucional una resolució aprovada pel ple del Parlament, la de declaració de sobirania i sobre el dret a decidir. D'altra banda, el TC tramita vint recursos promoguts pel govern espanyol contra lleis del Parlament. Aquest, de la seva banda, ha interposat sis recursos davant del TC contra lleis estatals. Es tracta de la llei de garantia de la unitat de mercat, la LOMQE, la del sector elèctric, la de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL), la de mesures urgents amb relació al sistema gasista i la titularitat de les centrals nuclears, i la de seguretat ciutadana.

La cambra catalana ha defensat davant del Congrés dels Diputats espanyol cinc proposicions de llei: la proposició de llei orgànica de delegació a la Generalitat de la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya; la de mesures contra el sobreendeutament personal i familiar, que establia la dació en pagament; una per crear un fons per a l'homogeneïtzació, el rescat selectiu i la subvenció de peatges; una que tenia per objectiu que el català fos requisit per als jutges i fiscals que exerceixen a Catalunya, i una que demanava la rebaixa de l'IVA cultural. Totes aquestes proposicions han estat rebutjades per la cambra espanyola.