El president del govern, Mariano Rajoy, va anunciar que els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2016 dedicaran el 53,5% a despesa social i confirmen "amb més fortalesa la recuperació de l'economia" espanyola. El Consell de Ministres va aprovar el projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2016, que començarà la seva tramitació al Congrés el proper 4 d'agost i que preveu un sostre de despesa de 123.394.000 euros, el 4,4% menys que el 2015. La despesa social creix el 3,8% si s'exclou la desocupació. A les actuacions de caràcter general anirà destinat el 33,7%; a les actuacions de caràcter econòmic, el 8,1%; i als serveis públics bàsics, el 4,8%.

Rajoy va avançar que Espanya ha aconseguit superar els moments més difícils de la crisi mantenint els pilars de l'Estat del benestar i va explicar que de cada 100 euros que es gastaran l'any que ve, 39 es dedicaran al pagament de pensions, 7 a prestacions per atur i polítiques actives i altres 8 a despeses socials. "Amb aquests pressupostos es tanca una etapa dificilíssima per a tots els espanyols i s'obre nou període de creixement sostingut i d'intensa creació d'ocupació".

a pagar interessos del deute. Va recordar que l'any passat més de 13 milions d'espanyols van rebre algun tipus de renda de protecció social.

Més futur que passat

"Jo treballo per tenir més futur que passat i crec que ho puc aconseguir", va destacar el president del Govern, que va emplaçar al veredicte dels ciutadans la possibilitat que li passin factura algunes mesures econòmiques de la legislatura o els casos de corrupció que han afectat persones del PP. Es va referir en concret al sumari de l'operació Púnica per a considerar que s'han posat de manifest actituds "gens edificants i absolutament reprotxables", i per reiterar el seu compromís per intentar que no es repeteixin mai més.

"Llaminadures"

El secretari d'Acció Política del PSOE, Patxi López, va rebutjar les "llaminadures" i la "subhasta" d'última hora del president del Govern, amb la pujada de pensions o del sou dels funcionaris, i va apel·lar a un canvi de Govern "sensat" i "sense bogeries" encarnat en Pedro Sánchez.

El president de Ciutadans (C's), Albert Rivera, va acusar Rajoy d'haver deixat "un país sense rumb" i que està "pitjor que mai", i va qualificar de "negatiu" el balanç de legislatura, en què Espanya ja "no està en coma profund, però està a l'UCI".

El portaveu de CDC al Congrés, Pere Macias, va considerar que els Pressupostos de l'Estat per al 2016 "són una comèdia electoralista", a més de "profundament antisocials". "En valorar el poc que es coneix de moment dels Pressupostos de l'Estat -va indicar Macias-, el que hem de dir és que ens semblen una comèdia, perquè estan aprovats per un Govern que no sembla que sigui el que pugui haver-hi l'any que ve".

La secretària de Coordinació executiva de Podem, Ángela Ballester, va dir que el president del Govern ha presentat un país que "no és real" sinó que ha mostrat "el país de Mariano Rajoy".