Els partits obertament independentistes han de guanyar el 27-S tant en escons com en vots si volen estar legitimats per iniciar un procés d'independència, perquè "s'està fent un referèndum". Així de clar ho va advertir David Fernández en una entrevista. El portaveu de la CUP va recordar, a més, que si fos per la seva formació la quantitat de sobiranistes no només hauria de ser majoritari sinó superar el 55%. D'altra banda, Fernández va considerar que no veu la CUP "ni investint Mas ni fent el joc a l'Estat" després del 27-S, tot avisant a Junts pel Sí que l'esquerra independentista "no dóna xecs en blanc". Tot i això, va garantir rotundament que si el procés "va de debò, la CUP no falla".

Si el 27-S es dóna una majoria en escons però no en vots, Fernández creu que el Govern que en surti "no" tindrà legitimitat per començar el procés de secessió. "A criteri de la cup, no. Vots i escons. Perquè estem fent un referèndum", va sentenciar el diputat de la CUP.

Tot i aquesta advertència, Fernández no "contempla" aquesta diferència entre vots i escons, i està "convençut que des del compromís i amb pedagogia, amb els pocs dies que queden, es pot habilitar una majoria" en tots els aspectes. "Serem un país lliure i la independència la guanyarem. El debat real és quan i com. I pot ser el 27 de setembre o pot ser més tard", va comentar.

En cas que Junts pel Sí guanyés les eleccions però necessités la complicitat -amb un vot favorable o una abstenció- de la CUP per investir Artur Mas com a president (com diuen algunes enquestes), David Fernández té molt clar que no contempla un suport explícit. "És obvi que ni veig la CUP investint Mas, ni veig la CUP fent-li el joc a l'Estat", va assegurar, tot remarcant que per al seu partit "el procés no és una persona" i el que importa és "que vagi endavant".