Un magribí de 27 anys ha mort per asfíxia dins d'una maleta en la qual s'havia ocultat per intentar entrar a Espanya fent la travessia en vaixell de Melilla a Almeria a l'interior del cotxe del seu germà, de nacionalitat francesa i que va ser detingut.

Els fets, segons van informar ahir fonts policials, van tenir lloc diumenge, passades les 8 del vespre, quan el vaixell Sorolla, de la companyia Trasmediterránea, feia la seva entrada al port d'Almeria, més de cinc hores després de la seva sortida de Melilla.

El propietari del vehicle que va ser detingut respon a les inicials A. M., té 34 anys i va baixar a la bodega del vaixell per desembarcar al port d'Almeria amb el seu cotxe, moment en què va avisar que el seu germà estava a la maleta amb símptomes d'asfíxia, van informar fonts de la subdelegació del govern a Almeria.

Els serveis sanitaris del vaixell van intentar reanimar al mateix vaixell el jove magribí -que respon a les inicials N. M.-, que posteriorment va ser assistit per una ambulància al moll, tot i que ja havia mort. El detingut té passaport francès tot i que és d'origen marroquí, segons va informar ahir el subdelegat del govern a Almeria, Andrés García Lorca, que va confirmar que el jove immigrant de 27 anys va morir per asfíxia a l'interior de la maleta.

Segons la Guàrdia Civil, el detingut passarà avui a disposició judicial, i serà el jutjat número 1 d'Almeria el que, també a partir d'avui, es faci càrrec del cas. Fonts de Trasmediterránea van informar que la bodega dels vaixells, tal com indica la normativa internacional, roman sempre tancada durant la travessia i sense possibilitat que hi accedeixi cap dels passatgers que viatgen amb el seu cotxe, llevat que necessiti recollir algun objecte personal oblidat i ho comuniqui a la tripulació del vaixell.

En aquest cas, el passatger pot baixar des de les cobertes fins al garatge acompanyat per un membre de la tripulació, mesura establerta en els procediments de seguretat a la qual no va recórrer el germà del polissó, que va anar a recollir el seu cotxe quan el vaixell ja entrava al port d'Almeria i els passatgers van ser avisats per megafonia per al desembarcament.

García Lorca ha advertit en conferència de premsa que l'entrada il·legal a Espanya "cada cop és més difícil a causa que els controls que es fan en els sistemes portuaris i aeroportuaris són més rigorosos". També va assegurar que durant el 2015 s'han detectat al port d'Almeria més de 40 polissons ocults en cotxes i camions que arriben en els vaixells, mentre que l'any passat en van ser detectats un total de 132.

El subdelegat va insistir en l'"altíssim risc per a la vida humana" que comporta tractar d'accedir "en condicions que sobrepassin la racionalitat, com en aquest cas".

El delegat del govern a Melilla, Abdelmalik El Barkani, va defensar els controls de seguretat que s'efectuen en les fronteres terrestres, marítimes i aèries de la ciutat autònoma per evitar casos com aquest. "Per molts controls que fem, sempre hi haurà algú que busqui la manera de retorçar el dret i burlar els dispositius", va afirmar El Barkani a preguntes dels periodistes.

La consellera d'Igualtat i Polítiques Socials de la Junta d'Andalusia, María José Sánchez Rubio, va demanar una "reflexió" per trobar solucions al problema de la immigració.