Regió 7

Obama alerta que el canvi climàtic posa en risc la seguretat dels EUA

El president nord-americà presenta el seu pla per reduir les emissions de diòxid de carboni

04.08.2015 | 00:00
Obama, ahir a la Casa Blanca, durant la presentació del seu pla
Obama, ahir a la Casa Blanca, durant la presentació del seu pla

El president dels EUA, Barack Obama, va subratllar ahir que no hi ha cap amenaça més gran per a les futures generacions que el canvi climàtic, que fins i tot amenaça la seguretat nacional nord-americana, en presentar el seu pla per reduir les emissions de diòxid de carboni de les centrals termoelèctriques del país.
En un acte a la Casa Blanca, el president va emfatitzar també que, segons el Pentàgon, els efectes del canvi climàtic fins i tot ja posen "en risc" la seguretat nacional dels Estats Units. El Pla d'Energia Neta presentat ahir per Obama pretén que els Estats Units redueixi de cara al 2030 el 32% les emissions de diòxid de carboni de les centrals termoelèctriques respecte als nivells del 2005.
En el seu discurs, el governant va recordar que d'aquestes plantes termoelèctriques procedeix "aproximadament un terç" de la contaminació total per carboni del país i va remarcar que el seu pla és el pas "més important" pres mai als EUA per combatre el canvi climàtic. Obama va detallar, així mateix, que el govern federal donarà als estats "temps i flexibilitat" per complir amb la nova normativa fixada per l'Agència de Protecció Mediambiental (EPA).
"Només tenim una llar, un planeta. No hi ha pla B", va dir Obama en admetre que cap país per si sol pot fer prou per frenar l'escalfament global. Per això, aquest Pla d'Energia Neta complementa l'objectiu general amb què els EUA s'ha compromès davant l'ONU amb vista a la conferència mundial sobre canvi climàtic que se celebrarà desembre a París. Aquesta meta, formalitzada el març, consisteix en què els Estats Units reduirà abans del 2025 les emissions de gasos que afavoreixen l'efecte hivernacle -en total, no només les procedents de centrals termoelèctriques- entre el 26 i el 28% respecte al 2005. Obama també va afirmar ahir que, com va deixar clar el papa Francesc en la seva encíclica sobre el canvi climàtic, la lluita contra aquest problema mundial és "una obligació moral".
La lluita contra el canvi climàtic s'ha convertit en una de les prioritats del mandat d'Obama, mentre que alguns polítics republicans mantenen el seu escepticisme sobre els seus efectes i fins i tot sobre l'existència de l'escalfament. Diversos d'aquests republicans, entre els quals alguns precandidats presidencials, la indústria del carbó i part de la comunitat empresarial afirmen que les noves directrius de l'EPA per a les termoelèctriques destruiran milers de llocs de treball i encariran el cost de l'energia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Boira i mínimes entre els 8 i els 13 graus durant aquest divendres

Les màximes es mouran entre els 18 i els 23 graus a les hores centrals del dia

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

El nombre de demandes es manté al Berguedà i augmenta lleugerament a l'Anoia

Les demandes de dissolució matrimonial al Bages i al Moianès disminueixen un 8,5%

Les xifres es mantenen a l´Anoia i augmenten un 15% al Berguedà

Rajoy no és investit en primera votació en votar ´no´ la meitat de diputats

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema