El president dels EUA, Barack Obama, va subratllar ahir que no hi ha cap amenaça més gran per a les futures generacions que el canvi climàtic, que fins i tot amenaça la seguretat nacional nord-americana, en presentar el seu pla per reduir les emissions de diòxid de carboni de les centrals termoelèctriques del país.

En un acte a la Casa Blanca, el president va emfatitzar també que, segons el Pentàgon, els efectes del canvi climàtic fins i tot ja posen "en risc" la seguretat nacional dels Estats Units. El Pla d'Energia Neta presentat ahir per Obama pretén que els Estats Units redueixi de cara al 2030 el 32% les emissions de diòxid de carboni de les centrals termoelèctriques respecte als nivells del 2005.

En el seu discurs, el governant va recordar que d'aquestes plantes termoelèctriques procedeix "aproximadament un terç" de la contaminació total per carboni del país i va remarcar que el seu pla és el pas "més important" pres mai als EUA per combatre el canvi climàtic. Obama va detallar, així mateix, que el govern federal donarà als estats "temps i flexibilitat" per complir amb la nova normativa fixada per l'Agència de Protecció Mediambiental (EPA).

"Només tenim una llar, un planeta. No hi ha pla B", va dir Obama en admetre que cap país per si sol pot fer prou per frenar l'escalfament global. Per això, aquest Pla d'Energia Neta complementa l'objectiu general amb què els EUA s'ha compromès davant l'ONU amb vista a la conferència mundial sobre canvi climàtic que se celebrarà desembre a París. Aquesta meta, formalitzada el març, consisteix en què els Estats Units reduirà abans del 2025 les emissions de gasos que afavoreixen l'efecte hivernacle -en total, no només les procedents de centrals termoelèctriques- entre el 26 i el 28% respecte al 2005. Obama també va afirmar ahir que, com va deixar clar el papa Francesc en la seva encíclica sobre el canvi climàtic, la lluita contra aquest problema mundial és "una obligació moral".

La lluita contra el canvi climàtic s'ha convertit en una de les prioritats del mandat d'Obama, mentre que alguns polítics republicans mantenen el seu escepticisme sobre els seus efectes i fins i tot sobre l'existència de l'escalfament. Diversos d'aquests republicans, entre els quals alguns precandidats presidencials, la indústria del carbó i part de la comunitat empresarial afirmen que les noves directrius de l'EPA per a les termoelèctriques destruiran milers de llocs de treball i encariran el cost de l'energia.