El president català, Artur Mas, ha justificat avui la convocatòria d'eleccions del 27-S com el "dret a la legítima defensa" davant els "atacs sistemàtics" per part de l'Estat, i ha fixat en 68 diputats la xifra mínima per a la victòria de l'independentisme en el "recompte plebiscitari".

Després de presidir la reunió ordinària del Govern, Mas ha comparegut aquesta tarda al Palau de la Generalitat, hores després de signar el decret de convocatòria dels comicis del 27-S, que no inclou cap referència al seu caràcter "plebiscitari", tal com els conceben les formacions independentistes.

Si bé la roda de premsa havia de ser a priori per fer balanç de la legislatura, Mas ha recordat que, una vegada acabada aquesta, legalment no podia fer aquest balanç per iniciativa pròpia, encara que sí que podia respondre a preguntes en aquest sentit.

Per aquest motiu la seva compareixença ha tingut com a eix principal la convocatòria d'unes eleccions que, ha avisat, tenen el propòsit que els ciutadans puguin respondre a la pregunta plantejada en la consulta del 9N sobre "si volen que Catalunya sigui un Estat i si volen que aquest Estat sigui independent".

"No volem tenir un Estat només per tenir-lo, per quedar bé davant de la història, o només per poder donar resposta al que no vam donar resposta del tot en el 9N. Volem un Estat perquè Catalunya sigui un país millor i que la gent que voti, a favor o en contra (en el 27-S), pugui viure millor", ha asseverat.

Mas ha criticat que el Govern vulgui "carregar-se per la via dels fets els grans pactes de la Transició", i ha alertat que Catalunya "no està parada, sinó reculant de manera molt greu".

Segons el seu parer, ha alertat, s'està produint "un atac sistemàtic al concepte d'autonomia i autogovern per part de moltes institucions de l'Estat que molta gent no tolera i està disposada a combatre". "Quan t'ataquen sistemàticament, tens dret a la legitima defensa", ha postil·lat el president català.

En aquest sentit, ha dit Mas que la convocatòria d'eleccions "és la resposta no només a la negativa total del Govern a poder dialogar una sortida acordada al carreró sense sortida, sinó que és una actuació en legítima defensa per poder arribar a tenir el que a Catalunya li correspon, si la gent així ho vol".

Per a Mas, l'Estat està "confiscant" les "eines" a Catalunya: "I no parlo de l'èpica de la història, sinó del dia a dia, d'afrontar desnonaments, la pobresa energètica o l'atur".

El president català ha qualificat d'"inatacable jurídicament" el decret de convocatòria, doncs segueix "el marc legal vigent" en "la forma", encara que "si els partits i la gent li volen donar un sentit diferent d'aquestes eleccions, jurídicament no es pot detenir, és imparable".

És per això que el "recompte" en la nit electoral tindrà "caràcter de plebiscit", segons Mas, ja que "les coses han arribat prou lluny com perquè ara es pugui intentar fer veure que són simplement unes eleccions més".

De fet, ha fixat en 68 diputats la xifra mínima que l'independentisme hauria d'obtenir per a la victòria en el "plebiscit", a més que es tindrà en compte la majoria obtinguda en escons i no en vots, en no ser un referèndum "en condicions normals".

En al·lusió a si aquest percentatge bastaria per tirar endavant i legitimar un procés d'independència, Mas ha respost "fent la pregunta al revés": "És suficient el 49% per a aturar-lo? Li donarem més pes al 49% que al 51%? Ho trobo una mica inconsistent o incoherent".

Tot i així, ha reconegut que "com més diputats per damunt del 68" i "més vots", més "força i legitimitat", de la mateixa manera que si el resultat fos finalment "just", això no serviria per "parar" el procés, però "s'hauria d'avançar d'una altra manera".

I en resposta al president del Govern, Mariano Rajoy, que li ha advertit que en el 27-S no es podrà decidir sobre la ruptura d'Espanya, el president català ha ironitzat amb que, si les forces favorables a la independència no aconseguissin majoria, "el primer que dirà que les eleccions són plebiscitàries serà Rajoy".

L'ha instat així a "respectar" el resultat, a "escoltar els batecs de la societat catalana" i a "adonar-se que això no són eleccions simplement normals".

I ha deixat clar que ell serà "neutral" des de "el punt de vista de les normatives" durant la campanya. "Però m'he de posar un morrió i no dir res? És el que voldrien, però aquest gust no se'l donaré", ha sentenciat Mas.