L'Estat preveu fer inversions per 1.179 milions d'euros a Catalunya, el 2016

El territori català rebrà el 10,1% de la inversió total, xifra que queda molt per sota del seu pes en el PIB estatal, del 19%

05.08.2015 | 00:00

Catalunya rebrà 1.179,53 milions d'euros en inversions dels Pressupostos Generals de l'Estat de cara al proper any 2016. Així ho ha declarat el document que el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va lliurar ahir al president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada.
La xifra destinada a Catalunya suposa el 10,7% del total rebut per a totes les comunitats autònomes, i és lleugerament superior a la del 2015, quan l'Estat va destinar 1.072 milions d'euros a Catalunya, una xifra que suposava el 9,5%. Malgrat tot, encara queda molt lluny del pes de Catalunya al PIB (Producte Interior Brut) de l'Estat, que correspon al 18,9%.
Andalusia, amb més de 1.820 milions d'euros, seguida de Castella i Lleó (1.451) i Galícia (1.363) són les comunitats autònomes que rebran més inversió estatal del sector públic el 2016. Segons consta en els Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any vinent, la inversió total en aquest sector serà de més de 13.000 milions d'euros, dels quals més d'11.000 estan regionalitzats.
Les tres comunitats autònomes que van rebre més inversió el 2015, segons els Pressupostos d'aquest any, són les mateixes que el 2016: Andalusia, Castella i Lleó i Galícia, i coincideixen també les que menys en rebran: la Rioja, Navarra i les Illes Balears.

Reaccions a la xifra
El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, després de l'acte de lliurament dels pressupostos al president del Congrés, va comparèixer en roda de premsa per assegurar que aquests comptes "tornen a referendar" que Catalunya és "molt important" per al conjunt de l'Estat i per al conjunt d'Europa.
També es va mostrar convençut que si Catalunya no formés part de l'Estat i fos un territori d'un altre país europeu creixeria "molt menys" del que ho està fent. "Si creix és perquè està integrada en un mercat interior que s'anomena Espanya", va subratllar el ministre, i va afegir que "les polítiques de rigor, de seriositat i de compromís amb el finançament dels serveis públics dels catalans" estan afavorint el seu creixement econòmic.
Així mateix, i pel que fa a la inversió territorialitzada, va remarcar les inversions per part del ministeri de Foment, i va assegurar que aquestes han crescut a l'entorn "del 10%". Va afirmar que el resultat seria "molt millor" si el Govern es dediqués a la recuperació
El ministre d'Hisenda va insistir també que l'estat espanyol està "garantint el finançament dels serveis públics dels catalans des del principi de la legislatura". "Catalunya és una de les comunitats que està creixent i creant ocupació en termes de mitjana nacional, malgrat tenir un govern que es dedica a una altre cosa".
Així, Montoro considera que, si l'executiu català "es dediqués a la recuperació econòmica, el resultat en termes polítics seria millor". Va retreure al president del Govern, Artur Mas, que parli de recuperació quan fa balanç, i que seria bo preguntar al president "què ha fet la Generalitat per aquesta recuperació, a banda de queixar-se i d'obrir un procés que ni ell mateix sap cap on va".
La resposta del president català envers aquestes declaracions no va trigar a arribar. Segons el president de la Generalitat, els pressupostos presentats aquest dimarts al Congrés dels Diputats demostren el "menyspreu sistemàtic" de l'Estat espanyol cap a Catalunya. En especial, pel que fa a la partida d'infraestructures, que està "notablement per sota" del pes poblacional i econòmic dels catalans dintre de l'estat espanyol.
Considera que la partida d'infraestructures destinada a Catalunya no s'ajusta ni al volum de població del país (del 16% sobre el total) ni a la seva rellevància econòmica ("de gairebé el 20%" respecte al conjunt estatal). "Res de nou a l'horitzó. Estem exactament igual que sempre, amb un menyspreu sistemàtic al pes de l'economia catalana i d'un menyspreu total i absolut al pes de la seva població", va lamentar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema