L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) ha dit que més de 2.000 immigrants han mort aquest any quan intentaven creuar la Mediterrània, des del nord d'Àfrica fins a Europa, cosa que ha convertit aquesta ruta en "la més mortal per als immigrants que busquen una vida millor".

En el període similar de l'any passat havien mort en aquest mateix trajecte 1.607 immigrants de les 3.279 persones que van morir al llarg del 2014.

Les xifres evidencien que el Canal de Sicília, a la Mediterrània central, que és la que connecta Líbia amb Itàlia, és molt més perillosa que altres rutes.

D'això també pot desprendre's el fet que, tot i que Itàlia i Grècia han experimentat números similars d'arribades d'immigrants (97.000 i 90.500, respectivament), les taxes de mortalitat en totes dues rutes són molt diferents.

A Itàlia van morir 1.930 immigrants aquest any, mentre que en el cas de Grècia van ser 60, va precisar l'OIM.

L'última tragèdia a la Mediterrània va passar la setmana passada al Canal de Sicília, quan 19 immigrants -part d'un grup de 456- van morir.

El motor del bot es va reescalfar i es va haver d'utilitzar l'aigua disponible per refredar-lo, cosa que va provocar que catorze dels seus passatgers morissin de calor, fatiga i set, segons testimonis que viatjaven en la mateixa embarcació.

Operació Tritó

Malgrat les contínues tragèdies, l'OIM ha reconegut que el nombre de morts s'ha reduït de manera important en els últims mesos i, que en gran mesura això és a causa del reforçament de l'operació Tritó, un dispositiu de la Unió Europea per vigilar les seves fronteres marítimes i que rescata les víctimes de naufragis.

El rellançament d'aquesta operació va implicar la posada en marxa de més embarcacions que controlen les aigües internacionals, on els immigrants s'enfronten a les dificultats més grans.

Aquest any, prop de 190.000 immigrants han estat rescatats.

L'OIM va avançar que els propers mesos no representaran un respir en aquest fenomen, sinó tot el contrari.

L'organització ha indicat d'altra banda que a mesura que avanci el temps de l'estiu augmentaran també els intents de travessar la Mediterrània.