Gairebé quatre de cada deu dependents, el 37%, estan esperant prestacions o serveis als quals tenen dret, segons un informe de l'Associació Estatal de Directors de Serveis Socials, que avalua la implantació de la llei després de la incorporació dels beneficiaris moderats el passat mes de juliol.

Després de vuit anys i mig d'aplicació de la Llei de dependència conclou la seva implantació amb la incorporació al sistema de dependents de Grau I, que eleven a 445.264 beneficiaris que encara no reben cap atenció. A més, recorda que des del 2012, més de cent mil persones han mort mentre esperaven que se'ls apliqués la llei. L'últim informe de l'Observatori Estatal per a la Dependència, presentat ahir, planteja la necessitat d'aprovar un pacte d'Estat "que replantegi el model de finançament autonòmic" del sistema.

Castella i Lleó, Cantàbria i el País Basc se situen al capdavant de les regions amb un percentatge més alt de persones ateses sobre el total de la població, mentre que València, les Balears i les Canàries estan a la cua. Respecte a la llista d'espera, Aragó, Galícia i Andalusia són les regions amb més persones pendents d'atenció.