El candidat d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) a la presidència del govern, Ramon Espadaler, va advertir que la seva formació no investirà un president que vulgui declarar la independència, en al·lusió a la candidatura de la qual forma part el President de la Generalitat, Artur Mas. Alhora, va afirmar que tampoc no investiran un president que sigui "hostil" als "interessos legítims" de Catalunya.

Per la seva banda, el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va qualificar de "despropòsit", "falta de sentit democràtic" i "falta de respecte a la ciutadania" que es pugui declarar la independència amb només 68 diputats a les eleccions catalanes del 27 de setembre durant l'acte de presentació de la llista, amb la qual UDC concorrerà a les eleccions i que ell mateix tancarà per la província de Barcelona, a l'Hospital de Sant Pau.

El dirigent democratacristià va recordar que per reformar l'Estatut català o per nomenar el síndic de greuges es necessiten dues terceres parts de diputats a la Cambra. "I per declarar la independència no en tenim prou amb un vot més, sinó amb un diputat més?", va preguntar als assistents en un clar to de crítica.

Duran va explicar que "hi ha poques experiències democràtiques de referèndum, però la més clara és la del Canadà", en què, va detallar, el Tribunal Suprem i la Llei de Claredat demanen "una pregunta clara i una majoria àmplia".

En tot cas, va apuntar que el seu desig és "no caure en la trampa de parlar de coses irresponsables i greus", en al·lusió al plantejament del President català.

Sobre si Unió votaria a favor de la investidura de Mas en cas que la llista de Junts pel Sí guanyi les eleccions, Duran va ironitzar amb què "el problema no és si Unió votarà Mas, sinó si Raül Romeva -que és l'encarregat d'encapçalar la candidatura de Junts pel Sí- votarà Mas, que és molt diferent, és la qüestió fonamental en la campanya".

"UDC no té cap compromís amb Mas. Convergència i Unió ha trencat. Nosaltres no fem comèdia, no hem passat el drama de la ruptura del partit per després continuar donant-li suport", va comentar.

I és que, va dir, si existien "raons per les quals UDC no podia anar amb CDC", segueixen estant vigents com per a "després no poder governar amb una força política que, de la mà d'ERC i altres dirigents, planteja una declaració unilateral d'independència".

"No dic que CiU no tingués seny abans, però que alguns l'hagin perdut no permet que nosaltres no reivindiquem la continuïtat en la defensa del seny", va sentenciar Duran i Lleida.