La Generalitat va llançar ahir els dos primers vídeos de la campanya institucional informativa amb vista a les eleccions del 27 de setembre, que en diversos aspectes són molt similars al vídeo de campanya que va difondre amb motiu del procés participatiu del 9 de novembre.

Els vídeos coincideixen en diverses qüestions, tant en l'estètica general o la música de fons, que és la mateixa, a més d'altres aspectes, com la tipografia utilitzada o l'idèntic logotip que apareix amb una mà introduint un sobre en una urna.

També són semblants les imatges inicials, en què diferents persones marquen la data del 27-S en un calendari, una tauleta electrònica, un tauler d'anuncis o amb uns imants en una paret, i que són molt similars a les que apareixien al començament del vídeo del 9-N, amb persones duent a terme accions d'aquest tipus amb la data d'aquell procés participatiu.

La desaparició

Ahir a la tarda, els vídeos van ser inaccessibles durant unes hores, quan la Generalitat els va despenjar del seu compte de YouTube. Fonts de presidència citades pel portal digital E-Notícies van afirmar que s'havia tractat d'"un error".

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, havia deixat clar el dimecres en roda de premsa que en la campanya institucional no hi hauria en tot cas cap al·lusió al terme plebiscit, i va detallar que la campanya serà gairebé 10 milions més barata que la de les passades eleccions.

Com a novetat principal, el web electoral parlament2015.cat conté set vídeos tutorials, duts a terme en quatre idiomes -català castellà, aranès i anglès- sobre qüestions específiques relacionades amb els comicis, com ara el vot presencial, el vot per correu o el vot per a persones malaltes o amb diversitat funcional. Més enllà del format, els dos primers vídeos que es van difondre tracten, en un cas, sobre el cens de la població amb dret a vot i, en l'altre, el vot per correu i per a invidents. Els vídeos es limiten a recordar que "el 27-S hi ha eleccions al Parlament de Catalunya", i s'hi explica com comprovar que s'està inscrit en el cens o el procediment que cal seguir per votar per correu o si s'és invident.