El jutge instructor del cas Gürtel, José de la Mata, ha permès a l'extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas passar uns dies de descans a la casa d'un amic a la Vall d'Aran, ja que l'ha autoritzat a signar dilluns que ve 10 d'agost al jutjat de Vielha, segons han informat a l'agència Efe fonts de la seva defensa.

Bárcenas va fer aquesta petició al jutge De la Mata per poder anar-se'n uns dies "de vacances", ja que està obligat a comparèixer a l'Audiència Nacional els dilluns, dimecres i divendres des que va quedar en llibertat amb fiança de 200.000 euros el 22 de gener passat després d'estar tancat sis mesos a la presó pel cas Gürtel.

Segons ha explicat a Efe el seu advocat, Francisco Maroto, Bárcenas va demanar aquest permís per poder anar-se'n uns dies a casa d'un amic a la Vall d'Aran, on ell també té un luxós xalet a Baqueira-Beret. Aquest xalet està embargat, i encara que no pot vendre'l, sí que pot gaudir-ne, tal com va fer en un permís anterior al febrer.

Aquell permís, que va ser de 14 dies, l'hi va concedir el jutge Pablo Ruz (aleshores instructor del cas Gürtel) al cap d'un mes d'abandonar la presó, i durant aquelles vacances, del 20 de febrer al 6 de març, l'extresorer dels populars va seguir complint la seva obligació de comparèixer en seu judicial tots els dilluns, dimecres i divendres. Aquella vegada ho va fer als jutjats de Vielha.

Després de la seva sortida de la presó, a Bárcenas se li van imposar diferents mesures, com són les citades compareixences al jutjat, la retirada del seu passaport i la prohibició d'abandonar l'estat espanyol.

El jutge Ruz va decretar al juliol del 2013 l'embargament de diverses propietats immobiliàries de Bárcenas, entre elles, el seu domicili familiar, quan va haver transcorregut el termini que li va atorgar perquè diposités la fiança civil, que ascendeix a un total de 43,2 milions d'euros, que li va imposar, i perquè designés els béns susceptibles d'embargament.

En concret, el jutge Pablo Ruz va embargar el domicili del carrer del Príncep de Vergara de Madrid, un habitatge al barri madrileny de Peñagrande, un altre a Naut Aran (Vall d'Aran), pròxim a l'estació d'esquí de Baqueira-Beret, i dues places de garatge d'aquesta localitat pirinenca, tots propietat de l'extresorer del Partit Popular.