Els partits que defensen el dret a decidir van rebutjar ahir la reforma constitucional plantejada pel ministre de Justícia, Rafael Catalá, que va proposar detallar i concretar les competències de l'estat i les autonomies.

El coordinador general de CDC, Josep Rull, va qualificar-ho d'"escàndol" perquè pretén "blindar" les competències estatals, i va advertir als defensors de la tercera via que quan el PP o el PSOE es decideixin a "obrir" la reforma serà per "consolidar la recentralització". Rull va demanar a UDC que "no desvirtuï" el concepte "seny", perquè "el seny no vol dir resignació i claudicació", sinó que "després de 40 anys de 'no' sistemàtics de Madrid, avui el més assenyat és fer un compromís clar cap a la independència". També es va mostrar poc confiat que un hipotètic canvi de govern a Madrid pugui satisfer les aspiracions sobiranistes. "El dia que obrin la Constitució, sigui el PP o el PSOE, no serà per avançar en més competències, serà per anar consolidant la recentralització que s'ha anat perpetrant els últims anys", va dir. Tampoc va mostrar-se esperançat que el líder de Podem, Pablo Iglesias, sigui partidari d'una reforma en un sentit diferent al de Catalá: "el que sabem és que Iglesias vol una harmonització fiscal". Va dir que "encara espera" que algun dirigent espanyol es pronunciï a favor d'una via com la britànica.

El candidat de Catalunya Sí que es pot, Lluís Rabell, també va carregar contra una proposta que va qualificar de "retrògrada" i "lliberticida". Al mateix temps, va aclarir que era "recentralitzadora" i que representava una evidència del fet que el PP "somia" a "convertir les autonomies en simples macrodiputacions".

En un intent de dotar de sentit la proposta de Catalá, Rabell va argüir que la proximitat del temps electoral fa que el PP faci moviments per mobilitzar l'electorat, i va situar les declaracions en l'ambició dels conservadors per reforçar l'ala més dura del seu discurs, la mateixa línia en què s'emmarcaria la tria de García Albiol per al 27-S: "estem en període electoral i el PP és comprensible que vulgui enfortir la seva imatge de partit dur i remobilitzar el seu electorat i recuperar-lo", va afirmar.

El fins ara diputat i portaveu de la CUP David Fernàndez va ironitzar, a través d'una piulada a Twitter, sobre la "predisposició" del govern espanyol de modificar la Constitució per "blindar" les competències de l'Estat. "Igualet que Escòcia. Calcat", va opinar. A més, responent Rabell, va dubtar que un canvi de govern a Madrid ajudi a satisfer les demandes de part de la ciutadania de Catalunya.