Un centenar de càrrecs del PP cobra del govern valencià sense anar a treballar

La cúpula funcionarial de l'època Fabra ha estat destituïda però no reubicada

09.08.2015 | 07:52
Ximo Puig (PSPV) i Mònica Oltra (Compromís) durant les negociacions per formar govern el mes de juny

Almenys un centenar d'alts funcionaris de la Generalitat es troben de braços creuats després d'haver estat destituïts per l'Executiu valencià sense que se'ls hagi comunicat una nova destinació. Tot esperant que se'ls assigni una nova plaça, aquest personal està sense res a fer, molts d'ells a casa seva, però cobrant el salari íntegre corresponent al lloc de confiança que ocupaven sota el mandat popular.
La xifra de funcionaris sense destinació creix dia a dia conforme els nous responsables de les conselleries prenen possessió i opten, en la majoria dels casos, per prescindir de funcionaris promocionats durant l'anterior legislatura.
En total hi ha 700 llocs de lliure designació. No tots saltaran dels seus llocs, però, uns cent ja han rebut la trucada.
El terratrèmol pel canvi de signe polític era esperat, però no el col·lapse que s'està produint, en bona part, com a conseqüència del buit de poder a l'àrea de Funció Pública a compte de la picabaralla entre el PSPV i Compromís, socis de govern, pel nomenament d'aquesta direcció general vacant fa més d'un mes.
Fonts coneixedores dels secrets de la Funció Pública van admetre al diari Levante que en la nova Generalitat ha esclatat el cas, al mateix temps que el malestar funcionarial creix per moments.
La situació és a grans trets la següent: funcionaris que ocupaven llocs de lliure designació als quals se'ls ha comunicat el seu cessament (sotsdirectors generals i caps de servei, encara que també exalts càrrecs del PP), però que no tenen nova ubicació en mancar de plaça pròpia. Segons la llei de la funció pública valenciana, els òrgans responsables de Personal han d'oferir-los un nou lloc, reassignació que no s'ha produït, en tant que aconsegueixen una nova adscripció.
Mentrestant, tenen dret a quedar en espera cobrant el sou íntegre almenys durant un mes. El problema és que amb la direcció de Funció Pública escapçada recol·locar a aquest col·lectiu és complicat.
D'aquest àrea depèn les classificació de llocs, però no hi ha ningú al capdavant. La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, de qui depèn Funció Pública, podria assumir aquestes competències, però ha preferit esborrar-se d'un conflicte que té enfrontats a PSPV i Compromís i als seus respectius sindicats afins: la FSP-UGT i Intersindical.
La conclusió és que desenes de funcionaris estan sense feina, a casa o vagant per les conselleries.
La situació ha arribat ja a oïdes del PP, ara a l'oposició, que des de les Corts ha preguntat a Bravo què està passant al seu departament. La portaveu adjunta Maria José Català vol saber quantes reincorporacions i nomenaments d'alts funcionaris estan pendents.
El Consell de Ximo Puig té pendent també l'aprovació dels reglaments orgànics de les conselleries (ROFs), en els quals es culmina el disseny de l'organigrama dels departaments. Els ROFs, que han de ser aprovats per decret del Consell, determinen, entre altres qüestions, les prefectures de serveis i les subdireccions generals, un pas previ perquè els alts càrrecs promoguin els processos de selecció per lliure designació dels seus funcionaris de confiança.
Encara que cada conselleria determina la seva estructura, també aquí és fonamental el paper de Funció Pública, de qui depenen els sotsdirectors generals que s'encarreguen de la classificació de llocs.
Es dóna la paradoxa que en aquests llocs segueixen els funcionaris de l'etapa popular.
El galimaties jurídic és de tal calibre que hi ha alts funcionaris que fins i tot s'han "rebel·lat" i es neguen a acceptar un cessament informal i amb feble cobertura legal. Alguns estan exigint que se'ls motivi el cessament.

Salaris blindats pel PP
Hi ha, a més, una altra qüestió heretada. El Consell del PP va accelerar el nomenament d'alts funcionaris en previsió del canvi i els va blindar el salari. Aquest personal no pot ser destinat a un lloc qualsevol: el nou lloc ha de tenir el mateix nivell competencial i estar en la mateixa localitat. Si la situació no es resol en un mes, només perdran el complement de destinació. Més enllà de la situació personal i laboral d'aquest col·lectiu, les conseqüències de la paràlisi administrativa podrien ser majors. Les fonts consultades recorden que aquests llocs (n'hi ha un total de 700) són claus, ja que els corresponen funcions de control financer, gestió econòmica o autorització d'expedients de tot tipus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema