El candidat d'Unió a les eleccions al Parlament, Ramon Espadaler, ha advertit que el Govern espanyol "reaccionarà" si guanyen els independentistes a Catalunya després del 27S i proclamen una declaració unilateral d'independència, sense voler precisar si aplicaran la suspensió de l'autonomia o altres mesures.

"Té molts elements i instruments per reaccionar, i crec sincerament que ho farà. Pretendre pensar que hi hagi una declaració unilateral i l'altra part es quedi amb els braços plegats és no conèixer prou la realitat", ha alertat en una entrevista d'Europa Press.

Per aquesta raó, ha argumentat que la solució al distanciament entre Catalunya i la resta d'Espanya "mai vindrà d'una declaració unilateral ni de l'ús del 155 de la Constitució amb la suspensió de l'autonomia" i sí del diàleg i de la força que obtinguin per fer seure el Govern a la taula.

També ha criticat que l'executiu central del PP tregui l'"espantall del 155 de la Constitució quan han estat incapaços d'utilitzar el 150.2", que hagués permès a Catalunya fer una consulta acordada i evitar arribar a l'escenari polític actual.

Per al també secretari general d'Unió, una reacció de l'Estat davant d'una declaració unilateral pot empitjorar encara més la situació, però ha afegit que "s'equivoca i molt" qui pensi que qualsevol pas endavant pot fer-se al marge del diàleg i de l'acord amb el Govern espanyol.

Després de preguntar-li si Unió participarà en el procés constituent que s'iniciï si s'imposen els independentistes, ha recordat que el marc legal existent és el que disposa la Constitució, l'Estatut i el reglament del Parlament, i aquest no permet impulsar-lo.

Per aquesta raó, ha instat Junts pel Sí i la CUP a explicar abans del 27S amb quina seguretat es transitarà per aquest camí quan s'iniciï aquest procés des de totes les perspectives, un pla que xoca contra la seva aposta de trobar una sortida dialogada, pactada i votada en el contenciós entre Catalunya i la resta d 'Espanya.

A més, ha replicat al president de la Generalitat, Artur Mas, que ningú té el monopoli de la defensa de Catalunya després que justifiqués la convocatòria de les eleccions com un gest de legítima defensa davant de l'"atac sistemàtic" del Govern espanyol i altres institucions de l'Estat.

Segons Espadaler, que no assumeixin les tesis independentistes de CDC, ERC i la CUP no significa que "es tirin als braços dels que s'autoproclamen constitucionalistes, i el que han fet és una interpretació de la Constitució" que ha portat a la conjuntura actual.

Contra C's

Especialment crític s'ha mostrat contra el PP, en constatar que no va votar la Carta Magna i ara s'erigeix com el seu gran defensor, però també contra els socialistes i C's: "S'equivocarà qui des de Madrid interpreti que C's és un bon interlocutor, i des de Catalunya qui cregui que pot representar els interessos de Catalunya perquè no han assumit les seves demandes més transversals".

A més, ha acusat les tres formacions d'utilitzar les eleccions catalanes com a "terreny de joc" per a les generals, i ha alertat un altre cop del risc que la candidatura Catalunya Sí que es Pot configuri amb ERC i la CUP un govern d'esquerres després del 27S.