José Ramón Bauzá i Antonio Gómez han rebut aquesta setmana una carta de la direcció general de Noves Tecnologies del Govern. En la missiva "s'insta" a l'expresident i a l'exvicepresident a "que retornin" els mòbils d'alta gamma que van rebre del Govern en dates properes a la pèrdua del poder. Després d'àrdues investigacions, l'actual Executiu no ha pogut localitzar els aparells ni constatar el seu lliurament, per la qual cosa procedeix a la reclamació als seus usuaris. També se sol·licita el carregador i el resetejat dels terminals.

Fins a 25 alts càrrecs de l'anterior Govern del PP rebran la carta en què se'ls exigeix la devolució de 27 telèfons. El seu comportament contrasta amb altres governants conservadors també cessats fa un mes, i que van retornar escrupolosament els seus mòbils d'última generació.

La majoria dels terminals pertanyen a la sèrie iPhone d'Apple, amb un valor mitjà de 600 euros. S'estima que el cost total dels aparells reclamats pel departament de Noves Tecnologies de vicepresidència ascendeix a 14.800 euros.

A més de Bauzá i Gómez, altres alts càrrecs del seu cercle íntim figuren en la llista de mòbils no retornats. L'expresident es va deixar captivar pel Rolls Royce dels telèfons intel·ligents, l'iPhone 6 de memòria descomunal que Apple va llançar el setembre passat, i que suposa l'últim fenomen de màrqueting de l'empresa fins avui. L'aparell presidencial va ser lliurat el març passat, a només dos mesos de les eleccions.

El cost de 900 euros aporta una nova contradicció a la política d'austeritat que l'avui senador va plasmar fins i tot en un Codi Ètic.

El Govern no s'ha interessat per recuperar les terminals més antics. S'ha establert com a frontera la recuperació dels terminals expedits en l'últim any. Bauzá no és l'únic alt càrrec que va adquirir el seu iPhone poc abans de les eleccions autonòmiques.

Aquesta circumstància es reprodueix en membres destacats del seu equip. Va haver-hi telèfons d'alta gamma que van ser rebuts per dirigents del PP en ple mes de juny, quan tant la derrota electoral com el desallotjament del Govern eren un fet. Malgrat això, no es té constància de la devolució del costós aparell, que com a màxim va ser utilitzat durant un parell de setmanes.

En anteriors mudances electorals, es va interpretar amb notòria laxitud la normativa de devolució d'aparells electrònics de propietat pública.

L'increment del preu, i la casualitat que s'adquirissin en data propera o posterior a les eleccions, han activat les reclamacions als cessants.