L'Ajuntament de Sitges s'ha proposat posar fi a l'activitat dels pisos turístics il·legals. El nou govern municipal ha destinat un treballador a recórrer els carrers del municipi per verificar les denúncies i queixes dels veïns que alerten de l'existència d'aquest tipus d'habitatges, mentre que el consistori actua d'ofici si sospita d'alguna irregularitat. Fins ara, han localitzat un pis irregular i ho han comunicat al Govern amb la finalitat que n'ordeni el tancament.

La regidora de Turisme de Sitges, Aurora Carbonell, explica que aquest és un primer pas que els permetrà poder enviar una alerta a la Generalitat, que és l'administració competent per sancionar aquests negocis. Properament, Carbonell vol fer un anàlisi a fons de les pàgines web que ofereixen allotjaments particulars a la vila per constatar quins tenen realment llicència per exercir aquesta activitat.

Actualment, a Sitges hi ha gairebé 2.600 habitatges que allotgen turistes, segons dades de la Regidoria de Turisme i del Gremi d'Hostaleria del municipi. D'aquests, poc més d'un miler tenen els permisos per poder desenvolupar aquesta activitat de forma legal, mentre que n'hi ha aproximadament 1.500 que ho fan al marge de la normativa.

Segons Carbonell, els pisos turístics il·legals malmeten la imatge de Sitges. En aquest sentit, l'edil considera que la manca de control sanitari i de seguretat sobre aquests establiments pot provocar que els turistes s'enduguin "la mala imatge que aquí les coses es fan malament", i assegura que hi ha negocis il·legals que enganyen els visitants i els cobren diners en concepte de taxa turística. Alhora, Carbonell es mostra preocupada per la competència deslleial que comporten.

Control de les pàgines web

Més enllà de la diagnosi que des del consistori faran dels habitatges dedicats a l'allotjament turístic, les accions de l'Ajuntament també contemplen una segona fase en la qual es desenvoluparà un estudi de les empreses que es dediquen a anunciar allotjaments turístics en pisos. "Sobretot agafarem les pàgines web o finques amb les quals volen localitzar tots els habitatges i els demanarem el número de registre com a establiment autoritzat", explica Carbonell.