El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, compareixerà divendres al Congrés per explicar la reunió que va mantenir amb l'exvicepresident del govern Rodrigo Rato, imputat en el cas Bankia, en una jornada en què han refermat les crítiques de l'oposició, que reclamen també la seva dimissió.

Fernández Díaz donarà explicacions de la reunió que va mantenir amb l'expresident de Bankia al seu despatx del ministeri de l'Interior el 29 de juliol, després que així li ho demanessin la resta dels grups parlamentaris, entre els quals el PSOE, Izquierda Plural i UPyD i altres forces com Podem i Ciutadans.

Dilluns el ministeri de l'Interior va remetre un comunicat en què assegurava que la reunió va ser a petició de Rato per una qüestió de caràcter "exclusivament personal" i "completament al marge de la situació processal" en què es troba. Però en unes declaracions a El País, el mateix Rato ha sostingut que en l'entrevista es va parlar del que li "està passant" si bé afirma que ell no va demanar "res" al ministre ni aquest "es va oferir a fer cap gestió".

Rajoy esquiva

Mariano Rajoy, que passa les vacances a Galícia, va comparèixer davant els mitjans de comunicació en la seva visita al balneari de Mondariz (Pontevedra) i va evitar referir-se a aquest afer. Tan sols es va remetre a les explicacions que aquest divendres donarà al Congrés el ministre, tot i que va avançar que "no hi haurà res de particular".

La reunió, que segons el ministeri va durar tot just una hora, ha aixecat una forta polèmica, fins al punt que alguns partits polítics, associacions de guàrdies civils com l'AUGC o sindicats policials, han demanat la dimissió de Fernández Díaz.

A més, el PSOE ha registrat cinquanta preguntes dirigides al govern i a Fernández Díaz perquè donin explicacions sobre la que han qualificat de "reunió de la vergonya". El portaveu socialista, Antonio Hernando, va donar compte d'aquestes noves iniciatives parlamentàries després que ahir registrés la petició de compareixença del ministre.

PSOE: algú menteix

Fins divendres, quan es faci aquesta compareixença, el PSOE mantindrà la seva ofensiva parlamentària per arribar fins al fons d'aquesta qüestió i saber, per exemple, "si menteix Rato o el ministre" perquè l'exvicepresident, imputat pel cas Bankia, assegura, segons publica el diari El País, que, tot i el que s'ha dit per Interior, en aquesta trobada van parlar de molts temes, inclòs de la seva situació processal.

Des del PP, el portaveu d'Interior al Congrés, Francisco Márquez de la Rubia, va afirmar que la polèmica generada per la reunió es deu a la "histèria electoral" per part dels grups de l'oposició.

El diputat popular va defensar el ministre de l'Interior i la seva trajectòria al capdavant del departament i va precisar que la petició de compareixença per part de Fernández Díaz no ha sorprès gens dins del partit, ja que, va recordar, "sempre ha donat explicacions en els moments difícils".

No obstant això, el president del PP d'Extremadura, José Antonio Monago, va admetre que, "estèticament", la reunió de Fernández Díaz amb Rato "no va ser el més encertat", tot i que entre les versions ell prefereix creure la del membre del govern.

El portaveu d'UPyD, Andrés Herzog, va tornar a demanar la dimissió del ministre de l'Interior i va reclamar a Rajoy que prengui mesures, entre aquestes el "la dstitució immediata de Fernández Díaz".

El secretari de Política de Podem, Íñigo Errejón, va demanae que el titular d'Interior dimiteixi del seu càrrec per "decència i respecte" a l'Estat de Dret i el va plantejar com una qüestió d'"higiene democràtica". A més, va demanar explicacions al govern sobre el "tracte de favor" cap a Rodrigo Rato, a qui va definir com un "possible delinqüent financer".

Rivera: banda organitzada

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va considerar que el ministre ha de dimitir si es "confirma que va parlar amb Rodrigo Rato de la seva situació processal" i va acusar el PP d'"actuar com una banda organitzada".