La mort d'un home de 50 anys, que es va precipitar des del balcó de casa seva de Salou quan els Mossos el volien detenir en una batuda contra el top manta, va encendre els ànims ahir de la comunitat senegalesa, que va protagonitzar protestes que es van saldar amb un detingut i 24 ferits lleus. No va ser fins al vespre quan el municipi de la Costa Daurada va recuperar la normalitat.

L'home, de 50 anys i d'origen senegalès, va morir poc després de les 6 del matí, quan va caure des del balcó de casa seva, en un tercer pis, on els Mossos van irrompre amb ordre judicial en el marc d'una operació contra la falsificació i el top manta.

L'intendent dels Mossos Xavier Gámez va explicar que els agents van entrar a l'habitatge al crit de "policia", i que l'home va fugir corrent cap al balcó, es va enfilar a la barana, es va agafar a un tendal i es va precipitar mortalment al buit, per motius que s'investiguen. Segons Gámez, l'home es va precipitar sense dir paraula ni interaccionar amb els agents que havien entrat a l'habitatge.

Els Mossos van trucar al Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), a les 6.13 hores del matí, encara que, quan va arribar la primera ambulància, a les 6.19 hores, l'home ja era mort.

En l'operació contra la xarxa de top manta, els Mossos, que anaven acompanyats per una secretària judicial, van detenir 12 persones -el mort també havia de ser arrestat- i van confiscar nombrós material.

La mort d'aquest ciutadà senegalès va encendre els ànims de la comunitat senegalesa i africana de la zona, i un grup de més de 150 persones es va dirigir al lloc dels fets per protestar per l'actuació policial d'ahir al matí. Una part dels concentrats ha llançat pedres, cadires i taules de les terrasses de la plaça contra els agents antiavalots que mantenien un cordó policial per salvaguardar l'escenari del succés i facilitar que sortís la furgoneta de la funerària amb el cadàver.

Els enfrontaments es van aguditzar quan, al migdia, els Mossos van poder retirar el cadàver del difunt, i la policia catalana va disparar projectils de precisió i va efectuar càrregues. En la trifulga, un total de 24 persones, 16 de les quals eren agents dels Mossos d'Esquadra, van quedar ferides, encara que cap d'elles de gravetat.

Els manifestants, que posen en dubte la versió policial, van mostrar cartells escrits en cartrons amb lemes com "Mossos d'Esquadra, salvatges", i van llançar objectes contra els vehicles policials, alguns dels quals han quedat amb els vidres trencats. La policia catalana, que ha fet una crida a la calma perquè la situació no empitjori, ha intentat mediar amb la comunitat senegalesa de la localitat, encara que de moment sense èxit, i es manté molta tensió a la zona.

Més d'un centenar de persones, la majoria senegalesos, van romandre al llarg de tota la jornada al costat de les vies del tren a Salou, on hi havia diversos contenidors entravessats que impedien la circulació ferroviària, per això es va haver d'establir un servei alternatiu per carretera. El tall va allargar-se fins al vespre, després que sortissin en llibertat amb càrrecs tots els detinguts. De fet, els senegalesos exigien la llibertat dels detinguts per deposar la seva actitud. D'altra banda, durant les hores en què es va allargar la seva protesta, van repartir fotocòpies amb la imatge del finat.

De la seva banda, l'Ajuntament de Salou va lamentar en un comunicat la mort d'aquest ciutadà, i va condemnar els actes violents ocorreguts al municipi, que durant la temporada turística multiplica per deu la seva població hivernal, amb una presència massiva de turistes i estiuejants que ahir es van acostar al lloc dels fets per interessar-se pel que estava passant.